«Απαγορευτικό το κόστος για την Ευρωζώνη από ένα Grexit»

Την εκτίμηση ότι χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ένα σοκ για την Ευρωζώνη, διατυπώνει ο Γκι Φερχόφστατ.

Τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για ένα πιθανό Grexit διαψεύδει κατηγορηματικά και σήμερα ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ σε εκδήλωση που διοργανώνει η πολιτική του ομάδα με θέμα την ανάπτυξη.

Μετά τη χθεσινή του δήλωση ότι πρόκειται για «ανοησίες», ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνει πως η συζήτηση για το Grexit δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη.

Όπως τόνισε, με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δις στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 δισ. – 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, είπε και σημείωσε ότι η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη μέλη.

Διαβάστε ακόμη: 

Πόσο θα κόστιζε στην Γερμανία η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ