Απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες στον Ξηρό – Βίντεο ντοκουμέντο πριν τη σύλληψή του

Απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες στον Ξηρό – Βίντεο ντοκουμέντο πριν τη σύλληψή του

Προθεσμία να απολογηθεί αύριο έλαβε ο βαρυποινίτης τρομοκράτης που φέρεται να ετοίμαζε χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού - Φωτογραφίες από τη γιάφκα της Αναβύσσου.

Αύριο θα μεταχθεί εκ νέου στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Χριστόδουλος Ξηρός προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του σχετικά με τα ευρήματα στο σπίτι της Αναβύσσου. Στον κατηγορούμενο δόθηκε από τον 11ο Τακτικό Ανακριτή, που ανέλαβε την δικογραφία, προθεσμία για την απολογία του και έτσι ο 57χρονος βαρυποινίτης θα βρεθεί και πάλι αύριο στα δικαστήρια.

Η προθεσμία δόθηκε για τυπικούς λόγους, προκειμένου να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του Φρ. Ραγκούση δεν έχει πρόθεση να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη και έτσι δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει τυπική απολογία και απόψε.

Νωρίτερα οι Εισαγγελείς απήγγειλαν βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στον βαρυποινίτη Ξηρό για τον οπλισμό που βρήκαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο σπίτι που διέμενε στην Ανάβυσσο.

Οι δύο Εισαγγελείς που ορίστηκαν να μελετήσουν την δικογραφία που σχηματίστηκε για τον οπλισμό που κατείχε ο επί ένα χρόνο καταζητούμενος Χριστόδουλος Ξηρός, απήγγειλαν ποινική δίωξη σε βάρος του για κατηγορίες που αφορούν συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης , άγνωστης προς το παρόν και με άγνωστα μέλη αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων.

Ενώπιον των Εισαγγελέων ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε να αναφερθεί σε όσα του αποδίδονται σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του.

Προέβη, ωστόσο, στην παρακάτω δήλωση, προαναγγέλλοντας στην ουσία την στάση που θα τηρήσει ενώπιον των ανακριτών: «Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωση μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά:

– Τη διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο

– Την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και άλλα

– Την παράνομη κατοχή διατριτικών και εκρηκτικών βλημάτων

– Πλαστογραφία

– Παραβίαση περιοριστικών όρων

– Παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του)

Ποινική δίωξη επίσης ασκήθηκε κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση της σύλληψης του Χρ. Ξηρού

Χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού ετοίμαζε ο Ξηρός – Βαρύ οπλοστάσιο στη γιάφκα της Αναβύσσου
Στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος και συγκεκριμένα στις φυλακές Κορυδαλλού σχεδίαζε να χτυπήσει ο Χριστόδουλος Ξηρός και μάλιστα τις αμέσως επόμενες ημέρες όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Δημ. Τσακνάκης σχετικά με την πορεία των ερευνών μετά τη σύλληψη του δραπέτη τρομοκράτη.

Μέσα στο κρησφύγετο του Χ. Ξηρού στην Ανάβυσσο έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων, εκρηκτικών υλών και πολλών αντικειμένων που παραπέμπουν στην δημιουργία εκρηκτικών μηχανισμών.

1/12

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν:

-οκτώ Καλάσνικοφ, εκ των οποίων στα δύο ήταν προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ,

-πλήθος από γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις,

-πάρα πολλά φυσίγγια του ιδίου όπλου των οποίων δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση,

-τρία πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια και γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων,

-μεγάλος αριθμός φυσιγγίων των 9mm,

-ένα ρουκετοβόλο εύχρηστο,

-τρία βλήματα RPG,

-δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,

-δύο κινητά, μεταποιημένα με καλώδιο,

-είκοσι τρεις κοινοί πυροκροτητές, εκ των οποίων οι δεκατρείς με προσαρμοσμένα φυτίλια,

-οκτώ ηλεκτρικοί πυροκροτητές,

-πάρα πολλά μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού,

-δύο κουλούρες NONEL (φυτίλι νέας τεχνολογίας),

-τρεις κουλούρες πλαστικού καλωδίου, το οποίο κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή,

-πολλές νάιλον σακούλες που περιείχαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα μασουριών και ποσότητες άγνωστης ουσίας, ποσότητες άγνωστης κοκκώδους ύλης, λευκού χρώματος,

-έξι πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού, περιτυλιγμένα ανά τρία μεταξύ τους με χαρτοταινία, ενώ το καθένα φέρει οπή στον πυθμένα του,

-πέντε κοινοί πυροκροτητές διπλής συνδέσεως,

-επτά μεγάλες σακούλες, περίπου 10 κιλά η καθεμία με εκρηκτική ύλη, πιθανόν ANFO,

-ένας μηχανισμός «κουμπατάν» (μηχανικός χρονοδιακόπτης),

-φλοιός δέντρου πιθανόν πεύκου (πρώτη ύλη για κατασκευή πυρίτιδας),

-πλήθος από τηλεκάρτες,

-μία σακούλα με νιτρική αμμωνία,

-ένας σιγαστήρας πιστολιού,

-μία γυναικεία τσάντα με δώδεκα θήκες – συνδετήρες με δέκα φυσίγγια Καλάσνικοφ ο καθένας,

-δεκατρείς θήκες – συνδετήρες φυσιγγίων,

-ρελέδες, μπαταρίες, λαμπάκια, κατσαβιδάκια, μπανάνες (βύσματα), μπόρνες, θερμοσυστελόμενα, μονωτικές ταινίες, αλεσμένες σπιρτοκεφαλές, διακόπτες πιέσεως, διακόπτες on/off, λαμπάκια, λάμπα καμμένη με προσαρμοσμένο βραδύκαυστο, πυραγωγό σχοίνιο, βαζάκι με πυρίτιδα, μανταλάκι πλαστικό,

-δύο σακούλες με περίπου έξι κιλά με εκρηκτική ύλη πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα,

-ένα βαρέλι μεταλλικό, κοίλο, χωρητικότητας περίπου εκατό λίτρων, το οποίο είχε τσιμέντο στα τοιχώματά του σε σχήμα κώνου.

Επίσης, έχει βρεθεί πλαστή ταυτότητα με το όνομα Ελένη Μελανή του Ιωάννη και της Σταυρούλας, γεννηθείσα στις 02/10/1991 στο Μαρούσι Αττικής, με εκδούσα Αρχή το Τ.Α. Αλιβερίου και με Α.Δ. 5025/3.

Παράλληλα, αναζητείται ένας άνδρας ο οποίος ενοικίασε το διαμέρισμα τον Ιούνιο του 2014 του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Στο κρησφύγετο βρέθηκαν ακόμη από τους άντρες της Αντιτρομοκρατικής σημειώσεις με δρομολόγια προσέγγισης και διαφυγής καθώς και εναλλακτικές διαδρομές για το χτύπημα που ετοίμαζε ο Χ.Ξηρός.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, χθες ελήφθη βιολογικό υλικό από τον Χ. Ξηρό το οποίο ταυτοποιείται με βιολογικό υλικό που βρέθηκε σε βιβλίο το οποίο είχε τοποθετηθεί μέσα στο δέμα – βόμβα που είχε σταλεί στο Α.Τ. Ιτέας τον Απρίλιο του 2014.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη σύλληψη ενός καταζητούμενου τρομοκράτη από την Ελληνική Αστυνομία. Αλλά πρόκειται για μιας καίριας σημασίας σύλληψη που έχει σημαντικές προεκτάσεις και αυτό γιατί για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε ένα πολύ σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα. Αυτή τη φορά στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, δηλαδή στις φυλακές του Κορυδαλλού. Καταλαβαίνετε ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο εστιασμένο στη χώρα μας και μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη της επίσημης τουριστικής περιόδου, ένα τέτοιο χτύπημα, ένα τέτοιο καίριο χτύπημα, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην ασφάλεια μας, στη σταθερότητά μας και στη δημοκρατία μας. Γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω επισήμως σήμερα την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και όλες τις διευθύνσεις που συνεργάστηκαν γι΄ αυτή την επιτυχία και να πω ότι αυτή τη φορά η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από την τρομοκρατία και ότι σε κάθε περίπτωση εμείς όλοι εδώ πέρα απλά αισθανόμαστε ότι κάνουμε τον καθήκον μας», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Βίντεο ντοκουμέντο με τον Ξηρό μία ημέρα πριν τη σύλληψή του:

Το βίντεο που δημοσιοποιήσε ο Alpha δείχνει τον Χριστόδουλο Ξηρό να επισκέπτεται κατάστημα στην περιοχή. Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τις κινήσεις του έξω από το κατάστημα και μια μόλις ημέρα πριν οι αστυνομικοί προβούν στη σύλληψή του, λίγο έξω από τη μονοκατοικία στην οποία διέμενε τους τελευταίους μήνες.

Μετακινούμενος πάντα με το ποδήλατό του, ο Ξηρός φαίνεται να επισκέπτεται κατάστημα στην περιοχή της Ανάβυσσου. Εκτός από τα μακριά ξανθά μαλλιά, φοράει σκουφί και γυαλιά ηλίου και κρατάει στα χέρια του μια τσάντα. Φαίνεται πως ο τρομοκράτης κοντοστέκεται ελαφρά όταν παρατηρεί πως το κατάστημα είναι γεμάτο πελάτες. Αρχικά αποφασίζει να μην εισέλθει στο κατάστημα, στη συνέχεια όμως αλλάζει απόφαση και μπαίνει, αφού έχει βεβαιωθεί πως σε αυτό δεν βρίσκονται παρά ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους πελάτες. Ο Ξηρός βγαίνει ύστερα από μερικά λεπτά από το μαγαζί, έχοντας βάλει το αντικείμενο που αγόρασε στην τσάντα, παίρνει το ποδήλατο και αποχωρεί.