Απάντηση ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο της Κροατίας: Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Πρόεδρο της Κροατίας: Στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EDITORS. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια των εικονιζόμενων. Η δημοσίευση των χαρακτηριστικών τους γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του συνδρομητή. Οι συλληφθέντες χούλιγκαν από τα επεισόδια με το θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή οδηγούνται από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα, Αθήνα, Τετάρτη 09 Αυγούστου 2023. Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα και οι 94 από τους συλληφθέντες που πιάστηκαν αμέσως μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, η πλειοψηφία των οποίων είναι από την Κροατία. Ακόμα πέντε Κροάτες που φέρονται ότι συμμετείχαν στην ομάδα η οποία προκάλεσε τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, προσήχθησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα, ενώ ηταν έτοιμοι να ταξιδέψουν με πλοίο προς την Ιταλία, και από εκεί οδικώς για την πατρίδα τους, ενώ υπολογίζεται ότι διαφεύγουν τουλάχιστον ακόμα 50 Κροάτες χούλιγκαν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άμεση απάντηση των ελληνικών αρχών στη δήλωση περί «αιχμαλώτων πολέμου».

Από την πρώτη στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου, αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, ο οποίος είπε ότι οι συλληφθέντες Κροάτες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια αντιμετωπίζονται «ως αιχμάλωτοι πολέμου».

Παράλληλα, διαμηνύει πως στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δίκαιου και υπογραμμίζει πως με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα και τονίζει: «Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Κροατίας

Ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε στους Κροάτες που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν από τις ελληνικές αρχές για το φονικό επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

«Δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι ένα κράτος δικαίου», τόνισε χθες βράδυ ο Κροάτης πρόεδρος, ασκώντας κριτική στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι Κροάτες συλληφθέντες) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν προσεκτικά τι να κάνω. Η κατάσταση δεν είναι απλή. Αυτό αγγίζει τα όρια του νόμου του πολέμου. (Οι κρατούμενοι) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτη στρατιωτική μονάδα»

«Μπορώ μόνο να κάνω εικασίες για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό τώρα, γιατί έγινε στην Ελλάδα, τι περιμένει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό για αυτούς να μεταθέσουν την ευθύνη σε 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;» αναρωτήθηκε ο Μιλάνοβιτς, λέγοντας ότι οι συλληφθέντες διασκορπίστηκαν σε ελληνικές φυλακές ώστε να ξυλοκοπηθούν και να πέσουν θύματα βιασμού.

«(Η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών) δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτή είναι η ΕΕ σήμερα, θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε», τόνισε.

Συνάντηση Μητσοτάκη με ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ και τον πρόεδρο της UEFA

Με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ (UEFA), Αλεκσάντερ Τσεφέριν (Aleksander Čeferin) θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τη συνάντησή τους, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.