Απάντηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ: Εξαιρετικά απαισιόδοξες οι προβλέψεις

Απάντηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ: Εξαιρετικά απαισιόδοξες οι προβλέψεις
A Greek flag waves next to a statue of the Greek ancient god Apollo in Athens on 23 May, 2012. IMF chief Christine Lagarde warned on Wednesday of the risk of "contamination" if Greece quits the euro and said the eurozone might therefore see the value of paying more to keep Greece in. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images) Photo: AFP
Ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Ταμείο εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων για την οικονομία, τα πλεονάσματα και το χρέος.

Βασικές ενστάσεις στην έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. «Συνολικά, οι ελληνικές αρχές εκτιμούν και πράγματι οι εξελίξεις στις αγορές συμπίπτουν στο ότι το οικονομικό outlook είναι πολύ πιο ευνοϊκό απ’ ό,τι απεικονίζεται στην έκθεση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του ο κος Ψαλιδόπουλος επισημαίνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τονίζοντας ότι εκφράσεις όπως η ελληνική ανάκαμψη «είναι πολύ μικρότερη από τις προσδοκίες» και «οι αρχές σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν στις προσπάθειες να πετύχουν τον πολύ απαραίτητο μετασχηματισμό της οικονομίας» είναι ανακριβείς και δεν συνηγορούν σε μια ισορροπημένη ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων την περίοδο των προγραμμάτων.

Βασική παράμετρος της ανάλυσης είναι η πρόβλεψη για μέτρια/μειούμενη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και η ύπαρξη δημοσιονομικών ρίσκων. Η Αθήνα όμως επισημαίνει ότι έχει αναλάβει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και εκλέχθηκε με ατζέντα την εφαρμογή της. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστηρίζει ο κος Ψαλιδόπουλος, σημαντικό τμήμα των απαισιόδοξων προβλέψεων δεν υφίσταται.

«Εξαιρετικά απαισιόδοξη» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Σημειώνει ότι στην αρχική μεθοδολογία των θεσμών, το κόστος χρηματοδότησης μέσω πενταετούς ομολόγου ήταν 3,4% του ΑΕΠ, αλλά σήμερα αυτό είναι στο 0,4%. Δεδομένης της σημαντικής συμμετοχής του επίσημου τομέα στο χρέος (σ.σ. που έχει σταθερά επιτόκια), είναι δύσκολο να εξηγηθεί η αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ των ετήσιων πληρωμών τόκων το 2019 έναντι του 2018 και κατά 300 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι του 2022. Συνολικά είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί η σημερινή έκθεση δείχνει πιο επιβαρυμένη την εικόνα έναντι αυτής του Μαρτίου, παρότι υπήρξε τεράστια αποκλιμάκωση των spread, αναφέρει.

Έμφαση δίνεται στις κινήσεις για να προχωρήσουν εμβληματικές επενδύσεις (Ελληνικό, ΟΛΠ) και στις προσπάθειες εξυγίανσης της ΔΕΗ. Συνολικά εκτιμάται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του μεσοπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης.

«Με βάση τα παραπάνω, οι ελληνικές αρχές προσβλέπουν σε μελλοντικές αναλύσεις του ΔΝΤ που θα έχουν πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις για τα παρελθόντα γεγονότα και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση για το μέλλον», καταλήγει.