Απάντηση της Χαμάς στον Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν θέλει στα σοβαρά την κατάπαυση του πυρός

Απάντηση της Χαμάς στον Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν θέλει στα σοβαρά την κατάπαυση του πυρός
epa11259987 (FILE) - An Israeli artillery unit fires towards Gaza along the border in southern Israel, 11 October 2023 (reissued 05 April 2024). On 07 October 2023, Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip. Six months later, and after more than 33,000 Palestinians and over 1,450 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF); the conflict continues with what the UN agencies described as a catastrophic humanitarian situation in the Gaza Strip and high political tensions in Israel. The UN Security Council passed a resolution on 25 March demanding an 'immediate ceasefire' in Gaza for the duration of the Muslim holy month of Ramadan. But with Ramadan soon over, both Gazans and relatives of Israelis taken hostage in the October attacks are unsure when this latest flare-up of a long term conflict will really end. EPA/ATEF SAFADI ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικρίνει τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον και της Δύσης να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που προώθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι, επέκρινε τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον και της Δύσης να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που προώθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας την Τρίτη ότι «είναι σαν να είναι η Χαμάς αυτή που εμποδίζει τη συμφωνία».

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, ο Αμπού Ζούχρι είπε πως το Ισραήλ δεν εννοούσε σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας στη Γάζα και εξακολουθούσε να ελίσσεται υπό την κάλυψη των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις από το Ισραήλ προς τη Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ανθρωπιστική κρίση.

Η προσφορά απαιτεί κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και των παλαιστίνιων κρατουμένων και ανοικοδόμηση της Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι βλέπει θετικά το περιεχόμενο της πρότασης, ενώ οι ΗΠΑ είπαν την Κυριακή ότι αν η Χαμάς αποδεχθεί το προτεινόμενο σχέδιο, αναμένουν ότι το Ισραήλ θα ακολουθήσει το ίδιο.

«Αυτή ήταν μια ισραηλινή πρόταση. Έχουμε κάθε προσδοκία ότι αν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση, όπως της διαβιβάστηκε, μια ισραηλινή πρόταση, το Ισραήλ θα πει ναι» ε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στο ABC News.

Το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στο θέμα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής θέση και από τα δύο μέρη για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Περιμένουμε μια σαφή ισραηλινή θέση που να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την κυβέρνηση ως απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ για τη Γάζα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com