Απάντηση Τζινπίνγκ σε Τραμπ: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή

«Η Κίνα θα κρατήσει την πόρτα της ορθάνοικτη και δεν θα την κλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προφανώς απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, που υπόσχεται να εγείρει τελωνειακούς φραγμούς κατά των κινεζικών εξαγωγών.

«Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό», επέμεινε ο Σι, ανάγοντας την Κίνα σε προπύργιο της παγκοσμιοποίησης απέναντι στις κορώνες του προστατευτισμού του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

«Η Κίνα θα κρατήσει την πόρτα της ορθάνοικτη και δεν θα την κλείσει», είπε.
Η Κίνα δεν θα υποτιμήσει το γιουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, επέμεινε ο κινέζος πρόεδρος. Η Κίνα υποστηρίζει τις ανοικτές, διαφανείς, αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες και καλεί τις άλλες χώρες να μην επιρρίπτουν την ευθύνη σε άλλες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα χαρακτηρίζοντάς την «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει, απευθυνόμενος και πάλι προς τον «κλιματοσκεπτικιστή» Τραμπ.

Η συμφωνία υιοθετήθηκε στο τέλος του 2015 από 195 χώρες και περιλαμβάνει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο. «Είναι μία υποχρέωση που οφείλουμε να τηρήσουμε για τις επόμενες γενιές», είπε ο ηγέτης του μεγαλύτερου παγκόσμιου ρυπαντή.

Σχετικά άρθρα