Απάντηση Βίτσα για τις αναθέσεις στα hot spots

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι.

Συκοφαντική και ψευδή χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για «το κύμα των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων, που υλοποιούνται κυρίως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο για μισθώσεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, εκτάσεων και αγρών, όσο και για υπηρεσίες εστίασης, σίτισης και καθαριότητας».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται ειδικότερα στο κέντρο φιλοξενίας στη Χίο, όπου όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, «κόστισε τελικά 1.277.000 ευρώ, τη στιγμή που μεταξύ άλλων, η έκταση παραχωρήθηκε από τον δήμο, ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από ελληνική επιχείρηση, ενώ προβλέφθηκε σύμφωνα με τις καταγγελίες, και συμπληρωματική δαπάνη ύψους 423.183 ευρώ, που εγκρίθηκε 20 μέρες μετά το τέλος των έργων. Και όλα αυτά σε διαγωνισμό της μίας και μόνο ημέρας».

Στην ίδια ανακοίνωση της, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον «παραγκωνισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναθέτει, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία αποδεικνύεται δυστυχώς, ως το όχημα για πολλές «γκρίζες» αναθέσεις» και καλεί την κυβέρνηση «να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη νέα «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων, που προωθούν μέλη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

«Η ΝΔ, με την ανακοίνωσή της επιχειρεί, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και με όπλο το ψεύδος και τη συκοφαντία, να θολώσει το τοπίο και να χρεώσει στη σημερινή κυβέρνηση δικές της πρακτικές του παρελθόντος», απαντά με ανακοίνωση του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, παρατηρώντας ότι «με όσα συκοφαντικά αναφέρει, προσβάλλει και τα ίδια Γενικά Επιτελεία και τις ένοπλες δυνάμεις, που όλο αυτό το διάστημα, με αποτελεσματικότητα και συνέπεια δίνουν τη μάχη της διαχείρισης του προσφυγικού, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η ΝΔ και τα επιτελεία της, αντί να επεξεργάζονται προτάσεις αλλά και να ελέγχουν την κυβέρνηση στη βάση πραγματικών γεγονότων, όπως υπαγορεύει ο θεσμικός τους ρόλος, απεργάζονται σχέδια δυσφήμισης της κυβέρνησης με πρακτικές και τακτικές, που υπαγορεύονται από το γνωστό δόγμα «πες, πες, κάτι θα μείνει»» συμπληρώνει.

Ο κ. Βίτσας ενημερώνει ότι την Παρασκευή κατατέθηκαν στη Βουλή «όλοι οι φάκελοι των διαγωνισμών για τη σίτιση και μπορούν να τους ελέγξουν».

Παράλληλα, επισυνάπτει τη σημερινή επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τον πρόεδρο της Βουλής, αναφορικά με το κέντρο φιλοξενίας στη Χίο.

«Σε ότι αφορά την νομιμότητα των διαγωνισμών, αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος. Στο έργο της Χίου μάλιστα, το ποσοστό έκπτωσης του πρώτου μειοδότη ήταν διπλάσιο του δεύτερου (30,5 %). Επιπλέον, στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής έγινε και δεύτερο έργο, με όγκο πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστικά να υπερβούμε το προϋπολογισμένο κόστος του πρώτου!», αναφέρει η σχετική επιστολή του κ. Τόσκα.

«Μας κάνει λοιπόν εντύπωση το γεγονός, πως η ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ, βγάζουν σχεδόν ίδιες ανακοινώσεις και δεν προχωράνε στις αρμόζουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καταθέτοντας στη Βουλή ερωτήσεις ή επίκαιρες ερωτήσεις, ώστε να λάβουν τις απαντήσεις που ζητάνε» παρατηρεί στη συνέχεια ο κ. Βίτσας. «Αποφεύγουν τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γιατί εκεί καθίσταται φανερό, ότι άλλοι δουλεύουν για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και άλλοι προσπαθούν να «δουλεύουν» την κοινωνία με ανακοινώσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.