Απαντήσεις ζητούν οι επιζώντες της τραγωδίας στην Ισπανία

Απαντήσεις ζητούν οι επιζώντες της τραγωδίας στην Ισπανία

Υπό κράτηση παραμένει ο μηχανοδηγός του τρένου που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Υπό κράτηση θα παραμείνει μέχρι να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε πριν από τρεις ημέρες στο Σαντιάγο της Ισπανίας. Ο Φρανθίσκο Γκαρθόν -που νοσηλευόταν με τραύματα στο κεφάλι- έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την αστυνομία και να απαντήσει σε πιθανές κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροήν.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η αιτία της τραγωδίας με τους 78 νεκρούς ήταν η υπερβολική ταχύτητα των περίπου 200 χιλιομέτρων την ώρα που είχε αναπτύξει το τρένο λίγο πριν την μοιραία στροφή, όπου το όριο ήταν 80 χλμ.

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γαλικίας δήλωσε ότι στον Γκαρθόν δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα επίσημα κατηγορίες, όσο ακόμα συμπληρώνεται ο φάκελος με αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ αυτών, βίντεο, ηχητικά μηνύματα, αλλά και οι καταγραφές από τα «μαύρα κουτιά» του τρένου.

Διαβάστε: Τραγωδία στην Ισπανία

Η Renfe, η ισπανική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, ανέφερε ότι ο Γκαρθόν ήταν βετεράνος με 30 χρόνια προυπηρεσία στην επιχείρηση και οδηγός επί 10 χρόνια. Είχε την εμπειρία και τα προσόντα και οδηγούσε το τρένο αυτής της διαδρομής επί ένα χρόνο, επομένως γνώριζε όλα τα επικίνδυνα σημεία της.

Επιπλέον το τρένο δεν είχε καθυστέρηση στο δρομολόγιο του, ενώ το ίδιο το πρωί της τραγωδίας ο Γκαρθόν είχε οδηγήσει τρένο της ίδιας γραμμής, που συνδέει την πόλη La Coruna, με την Μαδρίτη.

Για τους επιζώντες όμως και τις οικογένειες των θυμάτων υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

«Πρέπει να ερευνηθούν όλες οι θεωρίες», είπε ο Ρικάρντο Χιμένες, του οποίου η κουνιάδα σκοτώθηκε στον εκτροχιασμό, «Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Στο τρένο επέβαιναν άνθρωποι κι όχι ζώα».

Οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν εάν το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος ή εάν υπήρχε πρόβλημα στο τρένο, στις ράγες ή στο σύστημα ασφαλείας που ελέγχει την ταχύτητα των συρμών.

Διαβάστε: Η Μαφία ξανά στο στόχαστρο

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά τις δυο έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη-μια δικαστική και μια τεχνική- αλλά δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να διαβεβαιώσει τον κόσμο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι σιδηρόδρομοι της χώρας είναι ασφαλείς.

Όπως έγραψε πολύ χαρακτηριστικά σε άρθρο της η έγκυρη εφημερίδα El Pais, «είναι ουσιαστικής σημασίας να δοθούν εγγυήσεις για το σιδηροδρομικό σύστημα, που όλοι πίστευαν ότι είναι μοντέλο αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και τώρα αποδεικνύεται ότι έχει ανησυχητικές αδυναμίες στην ασφάλειά του».

Στο Σαντιάγο, όλοι πενθούν. Παρότι κάθε οικογένεια στην περιοχή της Γαλικίας, θάβει ξεχωριστά τους νεκρούς της, η περιφέρεια της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σαντιάγο, οργανώνει νεκρώσιμη λειτουργία για όλα τα θύματα της τραγωδίας την Δευτέρα.

Οι πιστοί έχουν αφήσει κεριά και λουλούδια στην είσοδο του καθεδρικού ναού της πόλης, με συλληπητήρια σημειώματα στην μνήμη των νεκρών και προς τις οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία.

Μεταξύ των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι και τέσσερις αλλοδαποί, από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Μεξικό και την Αλγερία.