Απαραίτητη η εξωστρέφεια για τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ

Απαραίτητη η εξωστρέφεια για τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ

Η ανάγη για άμεση επενδυτική διευκόλυνση από την κυβερνηση τονίστηκε στο 39ο διεθνές φόρουμ «Export Summit II», στη Θεσσαλονίκη.

«Λάθος εθνικό στόχο» είχε επί δεκαετίες η Ελλάδα, που επικέντρωσε την πολιτική της στη συντήρηση ενός κρατικοδίαιτου μοντέλου, στη σύγκλιση των εισοδημάτων με τα ευρωπαϊκά και στην αύξηση της κατανάλωσης με δανεικά, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας από το βήμα του 39ου φόρουμ του IATTO (Διεθνούς Συνδέσμου Οργανισμών Εμπορικής Κατάρτισης)-«Export Summit II», στη Θεσσαλονίκη.

«Φανταστείτε ένα πλοίο που έχει λάθος προορισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς και πρόσθεσε ότι οι «νοσταλγοί» του κρατικοδίαιτου μοντέλου πρέπει να καταλάβουν ότι τυχόν επιστροφή σε αυτό θα είναι καταστροφική και ότι η εποχή του έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Κατά τον ίδιο, προκειμένου η χώρα να έχει πιθανότητες να εισέλθει σε έναν νέο, ενάρετο οικονομικό κύκλο, επιβάλλεται να θέσει ως στόχο τη συμμετοχή της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών, τουρισμός ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με πτώση της ανεργίας στο 12%, ήτοι κοντά στον μέσο κοινοτικό όρο.

Διαβάστε ακόμη: O ΣΕΒ δίνει επιχειρηματική ώθηση στους νέους επιστήμονες

Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται να εφαρμοστεί το «δόγμα Παράγω και Εξάγω» -όπως το χαρακτήρισε– του ΣΕΒΕ, που βασίζεται -μεταξύ άλλων- σε: μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2014-2020, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, υποκατάσταση εισαγωγών με ελληνικά προϊόντα, αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας, με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των πληρωμών και αποκατάσταση της ρευστότητας, με ανταγωνιστικά επιτόκια για τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση κατόρθωσε να ελαφρύνει το βάρος του διοικητικού κόστους»
Την πεποίθηση ότι αν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να ελαφρύνει το βάρος του διοικητικού κόστους για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, αυτό από μόνο του θα πρόσθετε 1,7% στο ΑΕΠ και θα άνοιγε τον δρόμο για τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. και επικεφαλής κλιμακίου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής  της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ.Σχοινάς επισήμανε ακόμη ότι «η εξαγωγή ενός προϊόντος από την Ελλάδα εξακολουθεί να κοστίζει 20% περισσότερο από ό,τι στην ΕΕ και παίρνει 40% περισσότερο χρόνο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, καλώντας την ελληνική πολιτεία να αναλάβει δράση για τη διευκόλυνση των διαδικασιών επενδύσεων, τόνισε ότι «η κρίση, τα μνημόνια, αλλά, πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της επιβίωσης και της συνέχειας της πατρίδας μας θα πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσουν τον κρατικό μηχανισμό προς την κατεύθυνση λήψης των προφανών αποφάσεων για την απλοποίηση του συνόλου των διαδικασιών που αφορούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπελτές