Aπελευθερώνονται από σήμερα οι πλειστηριασμοί

Aπελευθερώνονται από σήμερα οι πλειστηριασμοί
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ισχύ παραμένει το άτυπο μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία.

Απελευθερώνονται σήμερα όλες οι πράξεις «αναγκαστικής εκτέλεσης», μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί. Στις τράπεζες έχει ήδη γνωστοποιηθεί απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, παύει να ισχύει (το Σάββατο 31 Οκτωβρίου) η ισχύς της απόφασης με την οποία αναστέλλονταν -λόγω των capital controls- οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η καταβολή εγγυοδοσιών, δικαστικών παραβόλων και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει σχετική διάταξη αλλά μόνο moratorium από τις τράπεζες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπ. Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι «όπως δεν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πριν από την απόφασή αυτή (σ.σ. την ΚΥΑ) έτσι δεν θα γίνονται και από Δευτέρα».

Σημειώνεται πάντως ότι σε ισχύ βρίσκεται το άτυπο μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία και με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το υπουργείο τονίζει τα εξής:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21.7.2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αρίθμ. 57384/31.8.2015 όμοια (Β’ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ’ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».