Απέρριψε τη «Λεγεώνα της Τιμής» ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί

Απέρριψε τη «Λεγεώνα της Τιμής» ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί

Ο πρώην υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας έγινε πλέον επικριτής του Φρανσουά Ολάντ και αρνείται να βραβευθεί από την κυβέρνησή του.

«Έμαθα ότι προτάθηκα για τη Λεγεώνα της Τιμής. Αρνούμαι την υποψηφιότητα, διότι δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να αποφασίζει ποιος είναι αξιότιμος». Με τον τρόπο αυτό ο Γάλλος αριστερός οικονομολόγος Τομά Πικετί, το πιο πρόσφατο βιβλίο του οποίου γνωρίζει διεθνή επιτυχία, απέρριψε χθες την ένταξή του στη Λεγεώνα της Τιμής, την ανώτατη διάκριση στη χώρα του, που πρότεινε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ «καλά θα έκαναν να αφοσιωθούν στην επάνοδο της ανάπτυξης στη Γαλλία και στην Ευρώπη», συνέχισε ο Πικετί, ο οποίος θεωρείτο επί σειρά ετών προσκείμενος στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Πικετί το τελευταίο διάστημα επικρίνει συχνά την οικονομική πολιτική την οποία ασκεί η κυβέρνηση του Ολάντ, παρ’ ότι τον είχε υποστηρίξει στην εκστρατεία του για να αναδειχθεί στην προεδρία το 2012.

Ιδίως ο Πικετί επικρίνει -μεταξύ άλλων- το γεγονός ότι ο Ολάντ άφησε κατά μέρος την υπόσχεση να προχωρήσει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση του περίπλοκου φορολογικού συστήματος της Γαλλίας, προωθώντας μια καλύτερη και δικαιότερη διαβάθμιση των φορολογικών συντελεστών.

Ο Πικετί, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς για ζητήματα ανισοτήτων, προτάθηκε για τη Λεγεώνα της Τιμής όπως και άλλος ένας Γάλλος οικονομολόγος, ο βραβευθείς με Νόμπελ το 2014, Ζαν Τιρόλ, καθώς και ο συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, ο οποίος επίσης τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας την περασμένη χρονιά.

Το βιβλίο του Πικετί Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα έχει προσελκύσει επαίνους, αλλά και επικρίσεις. Για τον Αμερικανό σχολιαστή Πολ Κρούγκμαν, το έργο του καταρρίπτει τον μύθο πως «τα μεγάλα πλούτη τα κερδίζει ή τα αξίζει κανείς».