Απαισιόδοξοι και βαθιά ευρω–σκεπτικιστές οι Έλληνες

Απαισιόδοξοι και βαθιά ευρω–σκεπτικιστές οι Έλληνες

Μόλις το 9% των πολιτών κρίνει ως θετική την πορεία της χώρας, ενώ το 98% κρίνει ως κακή την οικονομική κατάσταση.

Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν πως η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετικό γεγονός, σύμφωνα με το νεότερο Ευρωβαρόμετρο, αν και το ποσοστό των θετικών απόψεων για την ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Έναν χρόνο πριν τις ευρωεκλογές, το 45% των πολιτών βλέπει θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της προηγούμενης χρονιάς.

Περίπου ένας στους πέντε Έλληνες (21%) αντιλαμβάνεται στην συμμετοχή στην ενωμένη Ευρώπη ως κάτι αρνητικό – έναντι 31% που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα παραμένει μια βαθιά ευρω-σκεπτικιστική χώρα, καθώς στο σύνολο της ΕΕ το 60% των πολιτών έχει θετική γνώμη για τη συμμετοχή της χώρας του στο 28μελές μπλοκ. Μόλις το 12% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ ως κάτι το αρνητικό.

Ιδιαίτερα μικρό είναι και το μερίδιο των Ελλήνων που πιστεύει ότι η φωνή του έχει κάποιο βάρος στην ΕΕ, καθώς ούτε ένας στους τέσσερις (22%) δεν πιστεύει ότι η γνώμη του έχει αντίκρισμα στις Βρυξέλλες.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 48%, που σημαίνει πως ο μέσος Ευρωπαίος πιστεύει ότι έχει πολύ μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα κοινοτικά φόρα από τον μέσο Έλληνα.

Μεγάλο ποσοστό απαισιοδοξίας

Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων δηλώνει ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68%, που πιστεύει ότι πάνε προς λάθος κατεύθυνση. Πρόκειται για μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μόλις 9% των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.