Apifon: Μπροστά σε νέο κύκλο ανάπτυξης με φόντο στρατηγικές συμπράξεις

Apifon: Μπροστά σε νέο κύκλο ανάπτυξης με φόντο στρατηγικές συμπράξεις
Ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, ιδρυτής & CEO της Apifon, περιγράφει την εξέλιξη της εταιρείας -με οικονομικούς όρους- από την πρώτη φορά που διακρίθηκε στη λίστα 40under40.

Μέσα σε τρία χρόνια η Apifon σχεδόν τριπλασίασε την πελατειακή βάση της, αύξησε 6,5 φορές τις πωλήσεις της, ενώ σε δύο χρόνια δημιούργησε 35 νέες θέσεις εργασίας στοχεύοντας τις 120 μέχρι το 2025. Έθεσε επίσης σε προτεραιότητα τη μεγάλη αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατηρώντας όμως δεσμούς με τις μεγάλες επιχειρήσεις και το trading.

Αυτό που πιθανόν δίνει στην εταιρεία προβάδισμα σε μια εποχή προκλήσεων είναι ότι ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, ιδρυτής & CEO της Apifon και η ομάδα του προσεγγίζουν την αγορά διαφορετικά από τον ανταγωνισμό, διερευνώντας συγγενικούς κλάδους όπως για παράδειγμα το Conversational Commerce αντί να είναι προσηλωμένοι σε έναν κλάδο, διερευνώντας διάφορες στρατηγικές ομάδες (αγοραστών) μέσα στον κλάδο, εξετάζοντας συμπληρωματικά προϊόντα και υπηρεσίες και επανεξετάζοντας διαρκώς το λειτουργικό – συναισθηματικό προσανατολισμό του κλάδου, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται και στη λογική και στο συναίσθημα του αγοραστή. Στο πλαίσιο αυτό η Apifon φέρεται έτοιμη για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης έχοντας επεξεργαστεί στρατηγικό σχέδιο που στοχεύει σε ταχεία ανάπτυξη μέσω εξαγορών, αλλά και στρατηγικών συμπράξεων.

Κ. Στρουμπάκη, ποια είναι η εξέλιξη της Apifon -με οικονομικούς όρους- από την πρώτη φορά που διακρίθηκε στη λίστα 40under40;

Η πελατειακή βάση της Apifon αυξήθηκε από 700 πελάτες το 2018, σε παραπάνω από 2.000 πελάτες το 2021. Οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν από 3,5 εκατ. ευρώ το 2018 σε παραπάνω από 23 εκατ. ευρώ το 2021. Πλέον βρισκόμαστε σε μια διαδικασία rebranding της Apifon, η οποία και θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η ανάπτυξη της εταιρείας κινήθηκε κόντρα στις κρίσεις. Ποια είναι τα σημαντικότερα milestones σε αυτή την πορεία;

Μπορώ να συνοψίζω τα milestones για την εταιρεία το 2018 μέχρι σήμερα σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα: πρώτον την περιστασιακή αξιοποίηση της ανάπτυξης της αγοράς του trading, δεύτερον την πολλαπλή βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας, με αντίστοιχες προσαρμογές της τιμολογιακής μας πολιτικής, τρίτον την αύξηση του senior στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας και τέταρτον την επέκτασή μας μέσω της εγκατάστασης με γραφεία σε Αθήνα, Αυστρία και Ισπανία.

Η εμπειρία των πολλαπλών κρίσεων άλλαξε τις προτεραιότητές σας;

Οι προτεραιότητές μας προσαρμόστηκαν στις αλλαγές που έχουν συμβεί, δίνοντας πλέον έμφαση στη μεγάλη αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έτσι ήρθαν σε δεύτερη μοίρα για την Apifon η αγορά των μεγάλων επιχειρήσεων και του trading. Aπό την εμπειρία μου σε πολλαπλές κρίσεις, η βασική αλλαγή που αφορά έμενα προσωπικά είναι η αναδιάρθρωση των  προτεραιοτήτων μου, εστιάζοντας στην αλληλεξάρτηση της άμυνας (hedging) κινδύνων, στον ρυθμό των αλλαγών στην κοινωνία και στην περαιτέρω αξιοποίηση των ευκαιριών, που παρουσιάστηκαν.

Ποιος είναι ο ανταγωνισμός σας σήμερα και πώς θα χτίσετε υπεραξία στο προϊόν σας, ώστε να είναι ανταγωνιστικό και στο εξωτερικό;

Αυτή είναι πραγματικά μια πολύ ωραία ερώτηση γιατί μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στο θέμα της διαφοροποίησης. Δεν θέλω να αναφερθώ στον ανταγωνισμό αυτόν καθ’ αυτόν, αλλά στον τρόπο που συμπεριφέρεται και στο πως εμείς βλέπουμε τα πράγματα και τις εξελίξεις.

Συνήθως όλα τα διευθυντικά στελέχη στον ανταγωνισμό σχεδιάζουν της στρατηγική τους σε έξι βασικές αρχές:

  • Περιγράφουν τον κλάδο τους με τον ίδιο τρόπο και προσπαθούν να κατακτήσουν την πρωτιά.
  • Κατηγοριοποιούν τη δραστηριότητά τους με βάση κοινά αποδεκτές στρατηγικές κατηγορίες και πασχίζουν για την πρωτιά στην στρατηγική ομάδα στην οποία ανήκουν.
  • Εστιάζουν την προσοχή τους στις ίδιες ομάδες πελατών είτε πρόκειται για αγοραστές, είτε πρόκειται για τους απευθείας χρήστες, είτε πρόκειται για παίκτες με ιδιαίτερη επιρροή.
  • Προσδιορίζουν το φάσμα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος τους με τον ίδιο τρόπο.
  • Αποδέχονται τον λειτουργικό και τον συναισθηματικό προσανατολισμό του κλάδου τους.
  • Κατά το σχεδιασμό της στρατηγικής τους επικεντρώνονται σε ένα χρονικό σημείο, καθώς είθισται να λαμβάνονται υπόψη οι τρέχουσες πιέσεις που δέχεται μια εταιρεία από τους ανταγωνιστές της.

Αντίθετα, τα διευθυντικά στελέχη της Apifon ακολουθούν μία μεθοδολογία αναθεώρησης της πραγματικότητας της αγοράς με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αναμορφώνοντας τα στοιχεία που υπάρχουν στην αγορά και ξεπερνώντας τα όρια που την προσδιορίζουν, είναι σε θέση να υπερβούν το σκληρό ανταγωνισμό.

Πιο αναλυτικά:

  • Διερευνούν συγγενείς κλάδους όπως για παράδειγμα το Conversational Commerce
  • Διερευνούν διάφορες στρατηγικές ομάδες (αγοραστών) μέσα στον κλάδο.
  • Επαναπροσδιορίζουν αν θέλετε την ομάδα αγοραστών του κλάδου.
  • Εξετάζουν συμπληρωματικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Επανεξετάζουν διαρκώς το λειτουργικό – συναισθηματικό προσανατολισμό του κλάδου. Δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες που να απευθύνονται και στη λογική και στο συναίσθημα του αγοραστή.
  • Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των τάσεων σε βάθος χρόνου.

Έτσι, ενσωματώνοντας τεχνολογίες Artificial Intelligence και Machine Learning τόσο στο προϊόν, όσο και στη λειτουργία μας, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα την αγορά, να εφαρμόσουμε την μεθοδολογία μας και να δημιουργήσουμε την επιθυμητή υπεραξία, που θα μας οδηγήσει στις αγορές του εξωτερικού.

Γνωρίζουμε σε πόσους χρήστες απευθύνεται η αγορά του business messaging;

Χρησιμοποιώντας ως προσέγγιση των αριθμό χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, οι δυνητικοί χρήστες business messaging στην αντίστοιχη αγορά είναι κατά προσέγγιση 12 εκατομμύρια.

Το επενδυτικό περιβάλλον είναι υποστηρικτικό σήμερα συγκριτικά με μια δεκαετία πριν, την εποχή που επιχειρούσατε να κάνετε τα πρώτα βήματα στην αγορά για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της;

To σημερινό επενδυτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αυξημένο παρέχοντας μεγάλη προσφορά κεφαλαίου σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία κατά την οποία η ελληνική αγορά και οι επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν κυρίως την έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πώς οραματίζεστε την Apifon σε μια δεκαετία από σήμερα;

Την οραματιζόμαστε διεθνοποιημένη και μεγάλη με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης  και με συμπράξεις κεφαλαιακές- λειτουργικές.

Η Apifon συνεργάστηκε με τη Google και την IBM και μπήκε στο “ραντάρ” ισχυρών παικτών της αγοράς πολύ πριν το επενδυτικό κρεσέντο στις ελληνικές startups που παρακολουθούμε σήμερα. Εξετάζετε την εξαγορά κάποιου μικρότερου παίκτη;

Το στρατηγικό μας σχέδιο, το οποίο έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με τη Deloitte, στοχεύει σε ταχεία ανάπτυξη, η οποία προβλέπει τόσο εξαγορές, όσο και στρατηγικές συμπράξεις.

Οι άνθρωποι είναι πολύτιμο κεφάλαιο για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apifon. Πόσες θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει η εταιρεία την τελευταία διετία της κρίσης και ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει στο τρέχον μεσοπρόθεσμο πλάνο; 

Την τελευταία διετία καταφέραμε να δημιουργήσουμε 35 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στόχος μας για το 2025 είναι οι 120 νέες θέσεις εργασίας.

Tρεις φορές στη λίστα 40 under 40 είναι μια επίδοση, που σας τοποθετεί στους …πρωταθλητές του θεσμού. Πώς επιτυγχάνεται η επιχειρηματική αριστεία σε καιρούς αβεβαιότητας;

Με συνεχή προσπάθεια και δημιουργική συνεργασία με το προσωπικό και τους συνεργάτες μας, κυρίως εντός, αλλά και εκτός της εταιρείας. Πολύ λίγα πράγματα καταφέρνουμε μόνοι μας. Πιστεύω ότι οι σύγχρονοι – και πραγματικοί – ηγέτες έχουν το θάρρος να είναι ειλικρινείς πρώτα με τους εαυτούς τους – έτσι ώστε να  μπορούν να είναι ανοιχτοί σε άλλες απόψεις, αποζητώντας συνεργασία και συμμετοχή από τις ομάδες τους. Έτσι, προσαρμόζονται, προσαρμόζουν, αλλάζουν, προσθέτουν αξία και έχουν ευελιξία για να πετύχουν τον στόχο τους, όσο σκληρές και δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες. Αυτή η διάκριση δεν είναι μόνον δική μου, αλλά ανήκει σε όλη την ομάδα της Αpifon.