Apifon: Η διάκριση στο Disrupt Greece, η συνεργασία με την IBM και το στοίχημα των αγορών του εξωτερικού

Apifon: Η διάκριση στο Disrupt Greece, η συνεργασία με την IBM και το στοίχημα των αγορών του εξωτερικού

O Κωνσταντίνος Στρουμπάκης μιλά για τα επόμενα βήματα της εταιρείας που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον φετινό διαγωνισμό καινοτομίας.

Το δέκατο και τελευταίο pitch των φιναλίστ στο κοινό και στους κριτές του μεγάλου τελικού του διαγωνισμού καινοτομίας Disrupt Greece 2018 την 25η Σεπτεμβρίου ανήκε στην Apifon. Ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης ανέβηκε στη σκηνή του Μουσείου Μπενάκη -με αρκετό άγχος, όπως θα εξομολογηθεί αργότερα- και ξεκίνησε να παρουσιάζει μέσα σε τρία λεπτά την ιδέα πίσω από την εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2014 με στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υπηρεσιών business messaging.

«Με την Apifon οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους πελάτες αξιοποιώντας mobile κανάλια όπως SMS, Viber, WhatsApp, Messenger και άλλα. Επιπλέον οι επιχειρήσεις μπορούν να σχεδιάζουν και να παρακολουθούν τις διαφημιστικές εκστρατείες τους, να αυξάνουν και να προσελκύουν νέους πελάτες και να χρησιμοποιούν αυτοματισμούς για να αυξήσουν τα έσοδα και να βελτιώσουν στο μέγιστο την εμπειρία των πελατών τους», εξηγεί στο κοινό του διαγωνισμού καινοτομίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο 29χρονος CEO της εταιρείας που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το άγχος, η παρουσίαση πηγαίνει καλά και ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης καλείται εκ νέου στη σκηνή για την τελική «μάχη» των τεσσάρων καλύτερων ομάδων ενώπιον των κριτών του τελικού του διαγωνισμού που διοργάνωσαν το Fortune και οι Industry Disruptors-Game Changers, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία Παπαστράτος, στον οποίο δέκα ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ένα δυναμικό κοινό τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και να διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία και υπηρεσίες συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.

«Νομίζω ότι το άγχος μου ήταν τεράστιο, αλλά σίγουρα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που θα με βοηθήσει την επόμενη φορά να είμαι καλύτερος και πιο ήρεμος επί σκηνής. Δεν είμαι από εκείνους που έχουν μάθει να βρίσκονται στη σκηνή, πάντα ήμουν ο “αφανής ήρωας” που δούλευε από πίσω, στο development. Το background μου είναι τελείως τεχνολογικό, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια έπρεπε να βγω μπροστά και να ασχοληθώ περισσότερο με τα εμπορικά και στρατηγικά θέματα που αφορούν την εταιρεία», τονίζει ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, που έγραψε τον πρώτο του κώδικα σε ηλικία µόλις 14 ετών και σήμερα διοικεί μία εταιρεία 50 εργαζομένων που αριθμεί περισσότερους από 1.500 πελάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας βρίσκει την Apifon να ισοδυναμεί για λίγο στην πρώτη θέση με την τελική νικήτρια του διαγωνισμού, Verge.Capital.

_DSC6737

Τελικώς, η μάχη κρίνεται στις λεπτομέρειες και έπειτα από μία συμπληρωματική ερώτηση της κριτικής επιτροπής, η εταιρεία του Κωνσταντίνου Στρουμπάκη καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό και κερδίζει το έπαθλο των 10.000 ευρώ.

Μερικές εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό, ο ιδρυτής της Apifon εξηγεί στο Fortune τί είναι αυτό που, κατά την προσωπική του γνώμη, έκανε την εταιρεία του να ξεχωρίσει ανάμεσα στις περισσότερες από 70 ομάδες που συμμετείχαν στο Disrupt Greece 2018 και να αποσπάσει τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία των κριτών.

«Θεωρώ ξεκάθαρα πως οφείλεται στην ωριμότητα της εταιρείας. Δεν θα πω ότι είχαμε την καταπληκτική ιδέα και το τέλειο προϊόν, το “επόμενο facebook”. Από την ίδρυσή της το 2014 έως σήμερα η Apifon έχει καταφέρει να διακριθεί για την καινοτομία της, να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να θεωρείται βασικός “παίχτης” στην αγορά του business messaging», απαντά, επισημαίνοντας πως «η ανοδική πορεία της Apifon οφείλεται στην ικανότητα της ομάδας να “διαβάζει” τις ανάγκες της αγοράς και να τις μετουσιώνει σε προϊόντα και υπηρεσίες».

Η απόδοση και οι δυνατότητες της ομάδας της Apifon έχουν φέρει σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία την τελευταία τριετία, τόσο σε επίπεδο startup διαγωνισμών, όσο και σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών. Το 2016 κατάφερε να διακριθεί τόσο στα European Business Awards όσο και στα «Στέλιος Χατζηιωάννου Awards», ενώ έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που επέτρεψε στους πελάτες της να στέλνουν business µηνύµατα µέσω Viber,  λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την καμπάνια που πραγματοποίησε με την ΙΚΕΑ.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις τελευταίες μας διακρίσεις. Η Google επέλεξε την Apifon για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα RCS Business Messaging -τον διάδοχο του SMS- μεταξύ εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας», τονίζει ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης. Στη συνέχεια ο τόνος της φωνής του γίνεται πιο ενθουσιώδης, καθώς μιλά για την τελευταία αλλά και πιο σημαντική συνεργασία της εταιρείας, αυτήν με τον «κολοσσό» της IBM, την οποία μάλιστα παρουσίασε για πρώτη φορά από το βήμα του Disrupt Greece. «Πρόσφατα η εταιρεία μας σύναψε συνεργασία και με την IBM, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία που μπαίνει στο market-place της και παρέχει Viber υπηρεσίες στο παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της.  Αυτό θεωρώ ότι έχει υπάρξει και το πιο μεγάλο άλμα για την εταιρεία μέχρι σήμερα, καθώς πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό συνεργάτη που μας δείχνει την εμπιστοσύνη του».

O Άγγελος Αλαμάνος της ΣΟΛ Crowe δίνει το βραβείο στην Apifon
O Άγγελος Αλαμάνος της ΣΟΛ Crowe δίνει το βραβείο στην Apifon

Τί έκανε λοιπόν μία εταιρεία με σημαντικές επιτυχίες στο βιογραφικό της, όπως η Apifon, να θέλει να συμμετάσχει στο φετινό Disrupt Greece;

«Βρισκόμαστε σε μία φάση που σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε έναν γύρο χρηματοδότησης, θέλουμε να κάνουμε ως εταιρεία το scale-up», υπογραμμίζει ο ιδρυτής της Apifon. «Έτσι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο Disrupt 2018, με το σκεπτικό ότι μία διάκριση θα αύξανε την ορατότητα της Apifon στην αγορά, ενώ θα ήταν πολύ χρήσιμο για την εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα πλαίσιο όπου η χρηματοδότηση, η καθοδήγηση και η δικτύωση θα είναι πιο εύκολη».

Λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη του Disrupt Greece, ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης δηλώνει πως ο στόχος άρχισε να επιτυγχάνεται ακόμη και από την επομένη του διαγωνισμού. «Υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασίες αλλά και πιθανές επενδύσεις», αναφέρει και προσθέτει πως είναι πιθανό να δούμε και συνεργασίες μεταξύ των φιναλίστ του διαγωνισμού. «Με την Istmos, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο Disrupt, συνεργαζόμαστε στην έρευνα. Μιλήσαμε επίσης με τη νικήτρια ομάδα της Verge.Capital και είδαμε και το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας. Επίσης με μία ακόμη ομάδα των φιναλίστ, την Eberus κάναμε κάποια follow-ups μετά τον διαγωνισμό. Ακριβώς αυτό το networking είναι πολύ σημαντικό και ανεβάζει την αξία του διαγωνισμού», διευκρινίζει.

_DSC6592

Έχοντας ως startup ξεκινήσει ως «bootstrap», βασισμένη δηλαδή από την αρχή στις δικές της δυνάµεις, η Apifon έχει καταφέρει σήμερα να είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε GDPR υπηρεσίες στην ελληνική αγορά business messaging, και να έχει, πλην της Θεσσαλονίκης, γραφεία στην Αθήνα και στην Μαδρίτη, ενώ διαθέτει τις υπηρεσίες της και σε άλλες χώρες, κυρίως τις Ευρώπης, μέσω τοπικών εκπροσώπων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο CEO της Apifon απαντά πως δυσκολίες υπάρχουν, όπως το «αγκάθι» της χρηματοδότησης. Η εταιρεία έχει λάβει στήριξη από τη συµµετοχή της στο NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας, ενώ εντάχθηκε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση με το ποσό των 500.000 ευρώ για έρευνα & ανάπτυξη. «Αυτού του είδους οι χρηματοδοτήσεις, όμως, δεν είναι αρκετές για να επιτρέψουν σε μια εταιρεία να αποκτήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα μπορούσε ιδανικά να πετύχει», επισημαίνει.

Το 2017 το 40% των εσόδων των πωλήσεων της εταιρείας προήλθε από διεθνείς αγορές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Μεταξύ των πελατών της στην Ελλάδα συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Attica Bank, ο Όμιλος Σκλαβενίτης, η ACS, η Regency, η L’Oreal, καθώς και οι Viber, Easy Group, Oriflame, Prenatal, H&M και άλλες στο εξωτερικό.

Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα για τη νικήτρια της 2ης θέσης του Disrupt Greece;

«Το μεγάλο βήμα από εδώ και πέρα είναι το εξωτερικό. Υπάρχει μια πολλή μεγάλη στροφή προς την Ευρώπη και κυρίως στις ανερχόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Εκεί εξετάζουμε στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και εξαγορές, προχωράμε σε μια τέτοια κατεύθυνση», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης.

Για τον ιδρυτή της «έξυπνης» πλατφόρµας µαζικής αποστολής και διαχείρισης µηνυµάτων, πάντως, η διάκριση στο φετινό Disrupt Greece ήρθε να «σφραγίσει» με τον καλύτερο τρόπο μια ήδη επιτυχημένη χρονιά. Στόχος της Apifon είναι πλέον -και με τη στήριξη και καθοδήγηση των διοργανωτών του Disrupt- να αυξήσει το πελατολόγιό της, να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές συνεργασίες και να διευρύνει την παρουσία της στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Σίγουρα το στοίχημα της μετα-Disrupt πορείας είναι μεγάλο, ωστόσο, όπως απέδειξε και στη σκηνή του διαγωνισμού, αλλά κυρίως με τη μέχρι τώρα πορεία του, ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης και η ομάδα της Apifon δεν διστάζουν στα δύσκολα. Το 2019 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.