Με απειλές απαντά η Ρωσία στο «σόου» της ουκρανικής κυβέρνησης

Με απειλές απαντά η Ρωσία στο «σόου» της ουκρανικής κυβέρνησης

Άμεση απάντηση υπόσχεται η Μόσχα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση τα «νόμιμα συμφέροντά» της στην Ουκρανία, διαμηνύει ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και αφότου η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ηγούνται» των ενεργειών των αρχών του Κιέβου και προειδοποίησε ότι, εάν απειληθούν τα συμφέροντα των πολιτών της και εάν δεχθούν επίθεση τα εδάφη τους, η Ρωσία θα απαντήσει.

«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν “αντιτρομοκρατική επιχείρηση”, αλλά τώρα που ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του “σόου” με τον πλέον ευθύ τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και φυσικά οι αρχές του Κιέβου θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν, δεν έχει γίνει», είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στη συμφωνία εκεχειρίας της περασμένης εβδομάδας. «Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε, καθιστώντας τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008 ως «νόμιμο» προηγούμενο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά την χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ουκρανική ηγεσία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Χθες βράδυ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή μετά την ανακάλυψη δύο πτωμάτων, το ένα από τα οποία ανήκει σε τοπικό αξιωματούχο του κόμματος «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμόσενκο.

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές του κοινού ανακοινωθέντος της Γενεύη για την Ουκρανία να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των όρων του και ιδιαιτέρως προς τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να διασφαλίσει τον άμεσο τερματισμό των απαγωγών και των φόνων στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε εκ μέρους της Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

ΗΠΑ: Ανησυχία για τον απαχθέντα Αμερικανό δημοσιογράφο
«Ανησυχούμε πολύ για την πληροφορίες σχετικά με την απαγωγή ενός Αμερικανού δημοσιογράφου στο Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας. Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ομάδες αυτές (σ.σ. των ρωσόφωνων αυτονομιστών) ώστε να επιτευχθεί η άμεση και ασφαλής απελευθέρωση όλων των ομήρων στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ο Σάιμον Οστρόφκσι βρισκόταν στην περιοχή για να καλύψει τα γεγονότα για λογαριασμό του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Vice News και κρατείται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ, βορείως του Ντονέτσκ.

Ο αυτοανακηρυχθείς «δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατό για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους από τους Ουκρανούς εθνικιστές, επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο δημοσιογράφος βρίσκεται στην έδρα των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) και είναι καλά στην υγεία του. Η έδρα της SBU είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Το Σλαβιάνσκ, μια πόλη 100.000 κατοίκων στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει εξελιχθεί σε προπύργιο των αυτονομιστών που το έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Στους δρόμους κυκλοφορούν ένοπλοι άνδρες, πολλοί εκ των οποίων έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορούν στολές χωρίς διακριτικά.

«Καταδικάζουμε τέτοιες πράξεις και όλες τις πρόσφατες απαγωγές στην ανατολική Ουκρανία, ενέργειες που παραβιάζουν άμεσα στις δεσμεύσεις οι οποίες ελήφθησαν στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία», είπε ακόμη η Ψάκι.

Το Vice News ανέφερε ότι είναι σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια του δημοσιογράφου.

Διαβάστε ακόμη:

Δύο νεκροί μετά από βασανιστήρια στην ανατολική Ουκρανία

Μπάιντεν: Στο πλευρό της Ουκρανίας οι ΗΠΑ

«Δημοψήφισμα ή πόλεμος»

«Οι ΗΠΑ βάζουν στο μάτι τα 40 δισ. δολάρια του Πούτιν στην Ελβετία»!

Η ματωμένη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία