«Δημοψήφισμα ή πόλεμος»

«Δημοψήφισμα ή πόλεμος»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, μιλά αποκλειστικά στον Σωτήρη Δανέζη.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο εφόσον συνεχιστούν οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος της 11ης Μαΐου», δηλώνει ο Denis Pushilin, επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, στον απεσταλμένο του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece, Σωτήρη Δανέζη.

Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη.

Συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΑΣΕ με φιλορώσους
Ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος μεσολαβητής στην ανατολική Ουκρανία είχε σήμερα τις πρώτες συνομιλίες του με τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, σημείο ανάφλεξης της κρίσης.

Ο Μαρκ Εθέρινγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους πως συναντήθηκε με τον αυτόκλητο αυτονομιστή δήμαρχο, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, για δύο ώρες. Ρώτησε κατά πόσον ο Πονομαριόφ και η ομάδα του θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη η Ρωσία και η Ουκρανία, που προβλέπει ότι οι μαχητές θα πρέπει να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει.

Ο Εθέρινγκτον δεν είπε πώς αντέδρασε ο αυτονομιστής ηγέτης ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε πως ρώτησε επίσης για τους ανθρώπους που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ, περιλαμβανομένου και του πρώην δημάρχου, για τις πληροφορίες σχετικά με την κακομεταχείριση της μειονότητας των Ρομά και για μια ανταλλαγή πυροβολισμών την Κυριακή (χθες) κατά την οποία τουλάχιστον τρεις άνδρες σκοτώθηκαν.

«Άνοιγμα» Πούτιν στις μειονότητες της Κριμαίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως έχει υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες που είχαν υποφέρει επί των ημερών του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Στάλιν εκτόπισε μαζικά τους Τατάρους της Κριμαίας στην Κεντρική Ασία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία, και πολλοί πέθαναν σε φρικτές συνθήκες κατά την άφιξή τους στην εξορία.

Στους Τατάρους μουσουλμάνους επιτράπηκε να επιστρέψουν κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, η κατάρρευση της οποίας το 1991 άφησε την Κριμαία σε μια ανεξάρτητη Ουκρανία. Αποτελούν τώρα το 12% του πληθυσμού της Κριμαίας, τα δύο εκατομμύρια του οποίου είναι κυρίως Ρώσοι.

Πολλοί απείχαν από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων υποστήριξε την ένταξη στη Ρωσία, η προσάρτηση από την οποία της Κριμαίας τον Απρίλιο προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες – όλοι εκείνοι που υπέφεραν (στην Κριμαία) στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν», δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνεδρία του Κρατικού Συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Το διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, αναφέρει πως έχει σκοπό “να αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοσύνη και να απομακρύνει τις συνέπειες του παράνομου εκτοπισμού (των μειονοτικών ομάδων) και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους».

Ανέφερε πως η Ρωσία θα «καλλιεργήσει τη δημιουργία και ανάπτυξη εθνικών-πολιτιστικών αυτονομιών» για τις ομάδες –κάτι που σημαίνει μικρές αλλαγές για τους Τατάρους της Κριμαίας οι οποίοι έχουν τη δική τους συνέλευση– και θα επιτρέπει τη βασική εκπαίδευση στις μητρικές τους γλώσσες.

Πηγές: Mega Channel, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Στην αντεπίθεση η Ρωσία, σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπάιντεν

«Οι ΗΠΑ βάζουν στο μάτι τα 40 δισ. δολάρια του Πούτιν στην Ελβετία»!

Η ματωμένη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία