Απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας: Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά

Απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας: Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά
epa08272825 Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens during a news conference in the Kremlin in Moscow, Russia, 05 March 2020. Russian President Vladimir Putin and his Turkish counterpart, Recep Tayyip Erdogan, say they have reached agreements that could end fighting in northwestern Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυστηρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών

Nέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τη Σαμσούντα, με την Αθήνα να απαντά άμεσα στις προκλήσεις σε υψηλούς τόνους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό, εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών».

Ο Ερντογάν, αφού υπενθύμισε τη Μικρασιατική Καταστροφή, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας για εισβολή σε νησιά του Αιγαίου. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας, είναι έκδηλος μετά την απόρριψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των τουρκικών αιτιάσεων για του ελληνικούς S-300, αλλά και την απόσυρση της ΝΑΤΟϊκής ανάρτησης για την επέτειο της τουρκικής ανεξαρτησίας.

«Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάς τη Σμύρνη! Μην ξεχνάς τη Σμύρνη! Δεν μας αφορά αν εισβάλετε στα νησιά κτλ. Όταν έρθει η στιγμή, η ώρα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξέρετε, λέμε, “Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”», είπε ο Τούρκος πρόεδρος:

Συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να ξέρουμε καλά ποιος είναι φίλος μας και ποιος είναι εναντίον μας. Αυτή η Αμερική στέλνει όπλα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Στέλνει αεροπλάνα; Προσπαθεί να μας απειλήσει με τα S-300 από εκεί; Εσύ Έλληνα για κοίτα την ιστορία. Κοίτα πίσω στην ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ».

Λίγες μόνον ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στις 21.18 το βράδυ του Σαββάτου, στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική

Κατήφορος Ερντογάν 

Αυστηρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. «H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό, εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών” τονίζει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Επισημαίνει ότι θα ενημερώσει άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους, ενώ προσθέτει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί «με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».