Απειλεί η Βρετανία: Τέλος στην ελεύθερη κίνηση προσώπων σε περίπτωση άτακτου Brexit

Απειλεί η Βρετανία: Τέλος στην ελεύθερη κίνηση προσώπων σε περίπτωση άτακτου Brexit
epa07327574 'Big Ben' of the British Parliament building photographed through a binocular stands at five minutes to noon in London, Britain, 28 January 2019. On 29 January British Parliament will vote on British Prime Minister Theresa May's Plan B for Brexit and discuss the next steps proposed by May and alternative plans by MEPs, including plans to delay Britain's exit on 29 March 2019 by requesting an extension of the two-year negotiation period for Article 50. EPA/ANDY RAIN

Για παραμονές μεγαλύτερες των τριών μηνών, θα υποβάλλονται αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Αδειες Παραμονής.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης των προσώπων το συντομότερο δυνατόν αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγουμένως επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Λονδίνο χθες Δευτέρα.

Για μια μεταβατική περίοδο, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και τα μέλη των οικογενειών τους- η διατύπωση συμπεριλαμβάνει τους υπηκόους της Ελβετίας- θα μπορούν να εισέρχονται στο ΗΒ για επισκέψεις, σπουδές ή για να εργαστούν, όπως ακριβώς και σήμερα, διαβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του. Ωστόσο, για παραμονές μακρότερες από χρονικό διάστημα τριών μηνών, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Άδειες Παραμονής, προστίθεται στο κείμενο. Αυτές οι άδειες θα είναι έγκυρες για περίοδο τριών ετών.

Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, οι πολίτες της ΕΕ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος μετανάστευσης με κριτήριο τις ικανότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών (είναι διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά): https://www.gov.uk/government/news/government-outlines-no-deal-arrangements-for-eu-citizens

Θετική στην εισήγηση Μπράντι για το backstop η Τερέζα Μέι

Θετική απέναντι στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, Γκράχαμ Μπράντι, εμφανίστηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τους Συντηρητικούς βουλευτές της σε αίθουσα της Βουλής, φέρεται να τους προέτρεψε να υποστηρίξουν την τροπολογία που έχει καταθέσει, ο Γκ. Μπράντι, στην οποία προβλέπεται χρονικός περιορισμός ή αντικατάσταση του backstop με εναλλακτική ρύθμιση. Σύμφωνα με μέλη του κόμματός της, με τον τρόπο αυτό η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι το backstop δεν είναι επιθυμητό από το κοινοβούλιο ως κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου με την ΕΕ.

Επίσης, οι συντηρητικοί βουλευτές, Άντριου Μόρισον και Τζον Μπάρον, που επίσης έχουν καταθέσει τροπολογίες κατά του backstop, επιβεβαίωσαν ότι θα αποσύρουν τις δικές τους προτάσεις, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να επιλεγεί προς συζήτηση η πρόταση του Γκ. Μπράντι, από τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου.

Αν και η συγκεκριμένη τροπολογία έχει την υποστήριξη μέρους των Τόρις, δεν είναι αποδεκτή από τους περισσότερο σκληροπυρηνικούς του Brexit. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Τ.Μέι με τους βουλευτές του κόμματός της, η ομάδα ERG (European Research Group) με επικεφαλής τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση, στην οποία έγινε γνωστό ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να την στηρίξουν.