Απειλεί τις δουλειές μας το ρομπότ – μονόχειρας;

Απειλεί τις δουλειές μας το ρομπότ – μονόχειρας;

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί του πόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε τις δουλειές μας από μηχανήματα.

Ο Sawyer είναι το νέο δημιούργημα της εταιρείας Rethink Robotics που το 2012 παρουσίασε τον μεγάλο αδελφό του, τον Baxter, ένα ρομπότ με παρόμοια εμφάνιση αλλά με δύο χέρια, προορισμένο να εργαστεί σε γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρονικών.

Έχει ύψος μόλις 110 εκατοστά, έχει οθόνη touch screen για πρόσωπο, μάτια για να φαίνεται χαριτωμένος και κοστίζει 29.000 δολάρια.

Τα πλεονεκτήματά του είναι προφανή. Μπορεί να εργαστεί 24 ώρες το 24ωρο χωρίς διάλειμμα, δεν διαμαρτύρεται, δεν κρυώνει και δεν ζητάει αύξηση. Όπως και δεν έχει ιδέα για τη συζήτηση που προκαλεί ο ίδιος και τα παρόμοιά του ρομπότ για το μέλλον της ανθρώπινης εργασίας.

Οι δημιουργοί του δηλώνουν πως απευθύνεται στις αγορές της Ασίας, εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια ηλεκτρονικών. Ο Sawyer είναι ικανός να εκτελέσει 150 κινήσεις και εργασίες που απαιτούν μόνο έναν βραχίονα.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το πέρασμα στην εποχή των ρομπότ θα «σπάσει» το status quo σύμφωνα με το οποίο η τεχνολογία δημιουργούσε περίπου τόσες νέες θέσεις εργασίας όσες καταργούσε. Η αναπλήρωση, λένε, δεν θα είναι πια αρκετή.

Rod_Scott_Sawyer

Ωστόσο ο δημιουργός του Sawyer υποστηρίζει πως η έλλειψη εργατικών χεριών είναι μεγάλη, ειδικά στη Δύση, και πως λίγοι είναι πρόθυμοι να κάνουν κουραστικές χειρωνακτικές δουλειές. Για αυτό και η μέση ηλικία των εργατών στις ΗΠΑ είναι τα 55.

Πράγμα που οδηγεί στο επόμενο ερώτημα: με δεδομένο ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν κυρίως εργάτες εργοστασίων, θα θέλατε τα παιδιά σας να δουλεύουν εργάτες; Όχι, θα απαντήσουν οι περισσότεροι.

Στο μεταξύ, το μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι κατασκευαστές ρομπότ είναι η έλλειψη επιδεξιότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη απέχει πολύ από την ικανότητα του να «ξέρει την τέχνη». Ο άνθρωπος καταλαβαίνει τι εργασία κάνει και προσαρμόζει τις κινήσεις και τη δύναμή του αντιστοίχως, τα ρομπότ δεν ξέρουν ούτε τι κάνουν ούτε γιατί. Και αυτό τα εμποδίζει να αναλάβουν οτιδήποτε δεν είναι απόλυτα επαναλαμβανόμενο και απόλυτα ακριβές.

Συνεπώς, η συζήτηση για το αν θα έχουμε εργοστάσια όπου θα εργάζονται αποκλειστικά ρομπότ είναι ακόμα πρώιμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να έχουμε το νου μας.