Από κρίση σε κρίση ακροβατεί η Κίνα – Αποκρύπτει το πραγματικό πρόβλημα το Πεκίνο 

Από κρίση σε κρίση ακροβατεί η Κίνα – Αποκρύπτει το πραγματικό πρόβλημα το Πεκίνο 
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκρύψει την πραγματική έκταση της οικονομικής της αναταραχής  

Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης αναταραχής. Αυτή η μεταμόρφωση σημαίνει ότι, ενώ η οικονομία της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις, δεν θα αποτελεί πλέον το στήριγμα της ανάπτυξης. Θα εξακολουθήσει να προοδεύει, όπως σημειώνει η Linette Lopez στο Business Insider, αλλά πολύ πιο αργά.

Και ενώ όσοι βρίσκονται εκτός θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να παρακολουθούν την οικονομία, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κατανοήσουν πραγματικά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της.

Η πραγματικότητα της αναταραχής της Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον το ποσοστό ανεργίας των νέων ως μέρος της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση.

Το πιο πρόσφατο στοιχείο για αυτό το μέγεθος – για τον Ιούλιο – διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό του 20,5%. Ο αριθμός αυτός υποδεικνύει την αδυναμία της Κίνας να αναζωογονήσει την οικονομία της από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έθεσε τέλος στα δρακόντεια lockdown για τον COVID-19. Κι έτσι, πλέον δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξαφνική εξαφάνιση της έκθεσης για την ανεργία των νέων δεν αποτελεί σοκ για τους μακροχρόνιους παρατηρητές της Κίνας. Τα δεδομένα εξαφανίζονται από όλη τη χώρα εδώ και χρόνια. Εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς τα πάντα, από τις εξαγωγές έως την παραγωγή τσιμέντου – στοιχεία που είναι αναμφισβήτητα πιο κρίσιμα για την κατανόηση της διαρθρωτικής δυσπραγίας της χώρας από ό,τι η ανεργία των νέων – έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αλλοιωθεί σε σημείο που δεν είναι πλέον χρήσιμες.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η οικονομία επιβραδύνεται- πολλές χώρες συνεχίζουν να δημοσιεύουν στοιχεία ακόμη και αν αυτά δεν είναι πλέον ρόδινα. Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα του Σι είναι μια Κίνα που βάζει την ιδεολογία πάνω από την οικονομική ανάπτυξη, όπως παρατηρεί η Lopez.

Επί δεκαετίες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάπτυξη της οικονομίας και, πιο πρόσφατα, στη μετατροπή του Kινέζου καταναλωτή σε δυναμικό παράγοντα της παγκόσμιας ζήτησης. Αυτή η μετάβαση απαιτούσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα λειτουργούσε την οικονομία της – ανοίγοντάς την σιγά-σιγά και δίνοντάς της μια bottom-up δομή, στην οποία τα άτομα κάνουν περισσότερες επιλογές για τα προς το ζην. Αλλά μετά από χρόνια τροφοδοσίας της ανόδου της Κίνας, οι προσπάθειες αυτές σταμάτησαν στην πορεία τους. Όχι επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν απέδωσαν, αλλά επειδή η Κίνα που δημιουργούσαν δεν είναι αυτή που θέλει να δει ο Σι.

«Δεν ξέρω καν αν είναι δυνατόν να μεταβούμε σε μια ιδιωτική, εγχώρια, καθοδηγούμενη από τη ζήτηση οικονομία στην Κίνα, δεδομένου ότι αυτό έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τον top-down τρόπο με τον οποίο το κόμμα συνήθως διαχειρίζεται την οικονομία», είπε στο Business Insider η Charlene Chu, διευθύνουσα σύμβουλος και ανώτερη αναλύτρια της Autonomous Research. «Θα χρειαζόταν μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο σκέψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και όταν οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της κινεζικής οικονομίας παραπαίουν, δεν θα υπάρξει άμεση στήριξη για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν αυτή την εύθραυστη περίοδο. Ο Σι λέει στον λαό του να προετοιμαστεί για έναν «αγώνα», να είναι έτοιμος να βάλει τις γεωπολιτικές ανησυχίες πάνω από τις οικονομικές για το ορατό μέλλον. Αυτά είναι άσχημα νέα για τις πολυεθνικές εταιρείες – εταιρείες όπως η Nike και η Starbucks – που πόνταραν σε μια αναπτυσσόμενη, ανοιχτή Κίνα. Και είναι κακά νέα για τους επενδυτές που περίμεναν να επιστρέψει η ανάπτυξη της Κίνας σε αυτό που ήταν πριν από την πανδημία. Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια διαρθρωτικής επιβράδυνσης εδώ και πολύ καιρό, αλλά η πίεση στο σύστημα έχει γίνει τόσο μεγάλη που η αγορά δεν μπορεί πλέον να την αγνοήσει.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα είναι πραγματικές –οικονομικά προβλήματα, ανησυχίες των ξένων επενδυτών, καταρρέοντα δημογραφικά στοιχεία- αλλά μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, είναι σαφές ότι ο Σι δεν θα υποχωρήσει από το όραμά του για το καλό της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Business Insider