Έμφυλο χάσμα: Σε 135,6 χρόνια σε πλήρη ισότητα τα δύο φύλα!

Έμφυλο χάσμα: Σε 135,6 χρόνια σε πλήρη ισότητα τα δύο φύλα!
Businesswoman stressing over work (Photo by Sigrid Olsson / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Της Αφροδίτης Σταθοπούλου*

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα παγκοσμίως για την  ισότητα των φύλων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε ώστε να γεφυρωθεί πλήρως το έμφυλο χάσμα.  

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum, Global Gender Report (2021), θα χρειασθούν 135,6 χρόνια για να φθάσει ο πλανήτης σε πλήρη ισότητα των δυο φύλων! 

Τα πιο σημαντικά ευρήματα  της  μελέτης του World Economic Forum  παρουσιάζονται στο εντυπωσιακό διάγραμμα που ακολουθεί και το οποίο οπτικοποίησε η Visual Capitalist (2022).

Η βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο της επίδοσης των κρατών/περιοχών σε τέσσερις τομείς: επιτεύγματα στον τομέα της εκπαίδευσης, οικονομική συμμετοχή και οικονομικές ευκαιρίες, υγεία και επιβίωση, και πολιτική ενδυνάμωση.

Να σημειωθεί ότι η βαθμολογία κυμαίνεται από το  0 έως το 1 (πλήρης ισότητα).

Την υψηλότερη βαθμολογία κατέγραψε  η Δυτική Ευρώπη (0,77)  με δεύτερη και πολύ κοντά να έρχεται η Βόρειος Αμερική . Αντίθετα τη χαμηλότερη  βαθμολογία κατέγραψαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με 0,62 και η Νότια Ασία (0,62).

Ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 0.678,όσο ακριβώς και το κρατίδιο του Μπρουνέι. Από τις  10 χώρες με την μεγαλύτερη βαθμολογία ,από τις οποίες οι 6 βρίσκονται στην Ευρώπη. Η προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών, πέρα από τα ατομικά οφέλη στα οποία οδηγεί, λειτουργεί ταυτόχρονα ως καταλύτης γενικότερων θετικών αλλαγών και εξελίξεων , μέσω της συμβολής της στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των οικονομιών. 

Ως εκ τούτου, η ενδυνάμωση των γυναικών  πρέπει  να αποτελέσει προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα με στόχο τη συλλογική οικονομική ευημερία των εθνών.

*H Αφροδίτη Σταθοπούλου είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, και Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.