Από μια πάμφτωχη χώρα της Αφρικής δεκτός στο Χάρβαρντ

Από μια πάμφτωχη χώρα της Αφρικής δεκτός στο Χάρβαρντ

Πώς ένας νεαρός από τη Σομαλιλάνδη κατάφερε να γίνει δεκτός με υποτροφία στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Πριν από πέντε χρόνια ο Abdisamad Adan δεν ήξερε λέξη αγγλικά. Χάρη όμως στις ικανότητές του και το Abaarso School -μια προπαρασκευαστική σχολή στην πατρίδα του- απέδειξε την αξία του, εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα βρίσκεται στο Χάρβαρντ.

Η Σομαλιλάνδη είναι μια μικρή χώρα που κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991 και δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Έχει 3,5 εκατ. κατοίκους οι οποίοι ζουν με ένα δολάριο τη μέρα, ενώ μόλις το 45% γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.

Το Abaarso School ιδρύθηκε το 2009 από τον Jonathan Starr, πρώην hedge fund manager, ο οποίος εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις επειδή ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό και ουσιαστικό στη ζωή του. Επέλεξε την πιο φτωχή περιοχή στον κόσμο και έφτιαξε το σχολείο αυτό με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε έξυπνα παιδιά να σπουδάσουν και να κάνουν τη διαφορά στη χώρα τους. Απόφοιτοί του έχουν γίνει δεκτοί στο ΜΙΤ, το Carnegie Mellon και το Georgetown.

Ο Abdisamad Adan είναι 20 ετών και γράφτηκε στο σχολείο πριν από 5 χρόνια. Το Abaarso έχει 185 μαθητές, οι περισσότεροι από νομαδικές φυλές, οι οποίοι άκουσαν και μίλησαν πρώτη φορά αγγλικά από τους Αμερικανούς καθηγητές που διδάσκουν εδώ με συμβολικό μισθό. Η χρηματοδότηση -περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια- προέρχεται από την περιουσία του Starr και από δωρεές φίλων του.

Ο Jonathan Starr δηλώνει σε συνεντεύξεις του ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσει τα κορυφαία πανεπιστήμια να δεχτούν αυτούς τους λαμπρούς μαθητές στις τάξεις τους. Συνήθως αντιδρούν σαν να πρόκειται για αστείο. Όμως ο Starr φροντίζει ώστε η προετοιμασία να είναι η καλύτερη και οι ικανότεροι μαθητές να ζήσουν και να φοιτήσουν στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσουν εμπειρία. Ο Adan έζησε έτσι για ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη, γεγονός που τον βοήθησε να προσαρμοστεί ταχύτατα και να περάσει εύκολα τα τεστ SAT, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κανείς δεκτός σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο.

Ο Adan θα σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Πεδία που θα τον καταστήσουν ικανό να βοηθήσει τη χώρα του όταν επιστρέψει. Όσο για τον ανταγωνισμό, ο ίδιος δηλώνει στο CNN πως δεν τον τρομάζει. «Όλοι μου λένε για το πόσο δύσκολα είναι στο Χάρβαρντ και πως όλοι εκεί προσπαθούν να είναι καλύτεροι από εσένα. Μια χαρά μου φαίνεται, αυτό θέλω και εγώ».