Από μικρό γαλλικό brand σε παγκόσμια υπερδύναμη: Το μυστικό της Ami Paris που έφτασε τα 300 εκ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια

Από μικρό γαλλικό brand σε παγκόσμια υπερδύναμη: Το μυστικό της Ami Paris που έφτασε τα 300 εκ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια
Photo: Shutterstock
Με έσοδα που εκτοξεύθηκαν κατά 1.000% μέσα σε τέσσερα χρόνια και στρατηγική επέκταση στην Ασία, η Ami Paris δεν είναι πια το εναλλακτικό γαλλικό label, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του luxury fashion.  

Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, ο Nicolas Santi‑Weil κατάφερε να κάνει αυτό που για πολλούς στον χώρο της μόδας μοιάζει ακατόρθωτο: να αυξήσει τα έσοδα της Ami Paris κατά δέκα φορές, ξεπερνώντας τα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Και ενώ άλλες εταιρείες μόδας παλεύουν για προσοχή σε μια υπερκορεσμένη αγορά, η Ami χτίζει συστηματικά ένα διαφορετικό μοντέλο επιτυχίας, με βασικό της όπλο την επέκταση στην Ασία, τη στρατηγική είσοδο σε νέες κατηγορίες και την πίστη ότι το “φιλικό” luxury έχει μέλλον.

Ο Santi‑Weil το λέει καθαρά: «Πιστεύω περισσότερο στην προοπτική της Ami τώρα, απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια». Και μάλλον δικαιολογημένα. Σήμερα, τα 60 από τα 80 καταστήματα της εταιρείας βρίσκονται στην Ασία, με 26 στην Κίνα και 22 στην Ιαπωνία, ενώ η επέκταση σε womenswear και δερμάτινα είδη έχει ανοίξει νέους εμπορικούς ορίζοντες. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας των δερμάτινων και των αξεσουάρ εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10% των συνολικών πωλήσεων. «Αυτό και μόνο αφήνει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης», σημειώνει.

Η στρατηγική του είναι ξεκάθαρα retail-driven. Με μια προσεκτικά επιλεγμένη παρουσία φυσικών καταστημάτων, ενισχυμένο e‑shop (που φτάνει το 20% των συνολικών εσόδων) και μια ολοένα αυξανόμενη οργανική αναγνωρισιμότητα, η Ami δεν βασίζεται σε εκπτώσεις ούτε σε εντυπωσιασμούς, βασίζεται στη σταθερότητα. Και αυτή η προσέγγιση, αν και λιγότερο “θορυβώδης” από εκείνη άλλων luxury οίκων, αποδίδει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η Ami διατηρεί αυτό που πολλοί αποκαλούν «το πιο προσβάσιμο πρόσωπο της γαλλικής μόδας». Ένα brand που παντρεύει το tailoring με την urban cool αισθητική, που μπορεί να φοράς καθημερινά χωρίς να χάνει την υπόστασή του. Δεν είναι τυχαίο που το όνομα της εταιρείας, το «Ami» του Alexandre Mattiussi, παραμένει το ίδιο φιλικό όσο και το όραμα που υπηρετεί.

Όσο για το μέλλον; Ο Santi‑Weil δεν διστάζει να βάλει ψηλά τον πήχη: 500 εκατ. ευρώ και γιατί όχι 1 δισ. ευρώ σε έσοδα. Και καθώς η Ami χτίζει βήμα-βήμα το brand της σε παγκόσμια κλίμακα, με σταθερότητα, διαίσθηση και διορατικότητα, η φιλοδοξία αυτή δεν μοιάζει απλώς εφικτή, μοιάζει αναμενόμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: