Από νομίσματα και γραμματόσημα ως…κουμπιά στρατιωτικών στολών: Τι θα συμβεί στα αντικείμενα με το πρόσωπο της Ελισάβετ;

Από νομίσματα και γραμματόσημα ως…κουμπιά στρατιωτικών στολών: Τι θα συμβεί στα αντικείμενα με το πρόσωπο της Ελισάβετ;
5 pound banknote and coin with the image of Queen Elizabeth II are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 9, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με την ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων από τον Κάρολο, τα αντικείμενα που απεικόνιζαν την Ελισάβετ θα αρχίσουν να αποσύρονται μέχρι να αντικατασταθούν πλήρως από την εικόνα του νέου βασιλιά.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ δεν εγκαινίασε μόνο μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της μοναρχίας στη Βρετανία, αλλά και μια νέα εποχή σε περισσότερα από 800 αντικείμενα, μεταξύ αυτών νομίσματα και γραμματόσημα, που απεικονίζουν τη Βασίλισσα.

Υπάρχουν 115.000 ταχυδρομικές θυρίδες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περισσότερες φέρουν τα αρχικά της βασίλισσας, αν και υπάρχουν ορισμένες που λειτουργούν με τα αρχικά παλαιότερων μοναρχών, π.χ. με τη Βικτώρια. Από τις εκατοντάδες ταχυδρομικές θυρίδες που τοποθετούνται ετησίως, μόνο οι νεότερες θα κυκλοφορήσουν με το έμβλημα του Καρόλου Γ΄.

Τα υπάρχοντα βρετανικά χαρτονομίσματα και τραπεζογραμμάτια θα παραμείνουν νόμιμα, αν και θα θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα, καθώς νέα χρήματα θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα. Μια ομάδα σχεδιαστών θα παρουσιάσει πρώτα ένα πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ‘ στον ίδιο το μονάρχη. Το κεφάλι του θα γέρνει αριστερά, καθώς η βασιλική παράδοση υπαγορεύει ότι οι μονάρχες απεικονίζονται σε νομίσματα με την αντίθετη πλευρά από τον προκάτοχό τους. Ο βασιλιάς θα εξετάσει το πορτρέτο ώστε να δώσει την έγκρισή του για να αρχίσει να χρησιμοποιείται. Στη συνέχεια, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο θα πάρει το σχέδιο και θα το χαράξει στην πίσω όψη κάθε νέου νομίσματος. Ξεχωριστά, η Τράπεζα της Αγγλίας θα τυπώσει τραπεζογραμμάτια με την απεικόνιση του βασιλιά.

Πιθανή είναι και η αλλαγή στις στολές που φορούν τα συντάγματα του στρατού, τα οποία σχετίζονται με τον Βασιλικό Οίκο και με το Ιππικό.

«Κάθε μεμονωμένο κουμπί στη στολή έχει τα βασιλικά αρχικά», θυμάται ο Richard Negus, πρώην μέλος του Ιππικού. Άλλα μέρη της στολής και αντικείμενα παρόμοια με σπαθιά φέρουν επίσης τα αρχικά. Ο Negus περιμένει ότι η μετάβαση από την Ελισάβετ στον Κάρολο θα γίνει πολύ γρήγορα: «Διαφορετικά, είναι σαν να φοράς ξεπερασμένη στολή». Οι σχεδιαστικές επιλογές που αφορούν τις κορώνες που εμφανίζονται στα σήματα και τα κουμπιά των στρατιωτικών στολών-αντικειμένων είναι θέμα του ίδιου του βασιλιά.

Ομοίως, ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν το έμβλημα της βασίλισσας στις στολές τους ίσως θα χρειαστεί να το αλλάξουν. Στο κράνος που χρησιμοποιείται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου —ή αλλιώς «το κράνος του Μπόμπι» — το έμλημα της βασίλισσας είναι τοποθετημένο στη μέση ενός ασημί σήματος γνωστού ως το αστέρι του Μπράνσγουικ.

Οι προμηθευτές αστυνομικών στολών με τους οποίους επικοινώνησε το WIRED δεν απάντησαν στο ερώτημα σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις της στολής για να συμβαδίσουν με το νέο μονάρχη. «Είναι κάτι που φανταζόμαστε ότι οι δυνάμεις θα εξετάσουν στο μέλλον μετά τη λήξη της περιόδου εθνικού πένθους, πιθανότατα σε συνεννόηση με το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας.

Το «EIIR» ως έμβλημα έχει χαραχθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη μαζί με την εικόνα της βασίλισσας, όπως αυτή του διάσημου πορτρέτου του Άρνολντ Μάτσιν που χρησιμοποιείται σε γραμματόσημα, λέει η Pauline Maclaren στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Θα είναι τόσο περίεργο που θα χαθούν στο παρασκήνιο», δηλώνει.

Και όντως, σιγά σιγά τα αντικείμενα δημόσιας χρήσης με τη μορφή της βασίλισσας θα αρχίσουν να μειώνονται, μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς. Αυτό όμως συνέβαινε εδώ και πολύ καιρό, καθώς διάφορα έθνη έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν απομακρυνθεί από τις συνήθειες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Κάποτε, η εικόνα της βασίλισσας ήταν πολύ σημαντική και “παρούσα”, ιδιαίτερα σε μέρη της Κοινοπολιτείας.

«Στο παρελθόν υπήρχε πορτρέτο της βασίλισσας σε κάθε σχολική τάξη [στην Αυστραλία] – όμως αυτό έχει καταργηθεί εδώ και καιρό», λέει η Cindy McCreery, λέκτορας στο τμήμα ιστορικού παρελθόντος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.