Από «παρίας, εταίρος» ο Άσαντ

Από «παρίας, εταίρος» ο Άσαντ

Ενώ συνεχίζεται η επιθεώρηση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ ζητά τη θετική συνδρομή του Σύρου προέδρου.

Την εκτίμηση πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στη μετάβαση προς μια «νέα Συρία» έκανε από την Δαμασκό όπου βρίσκεται ο διεθνής διαπραγματευτής του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι. «Πολλοί απ’ αυτούς που είναι γύρω του θεωρούν ότι η υποψήφιότητά του για την προεδρία είναι κάτι δεδομένο. Εκείνος εκτιμά πως είναι απόλυτο δικαίωμά του (…). Σκέπτεται κυρίως να ολοκληρώσει την εντολή του», είπε ο Μπραχίμι, μεταφέροντας μέσα από συνέντευξή του στο περιοδικό Jeune Afrique την εικόνα που έχει αποκομίσει για την κατάσταση στη Συρία.

«Αυτό που μας διδάσκει η Ιστορία είναι πως έπειτα από μια κρίση όπως αυτή, δεν μπορεί κανείς να γυρίσει πίσω. Ο πρόεδρος Άσαντ μπορεί συνεπώς να συμβάλει με χρήσιμο τρόπο στη μετάβαση από τη Συρία του πριν, που είναι αυτή του πατέρα του και η δική του, σ’ αυτό που αποκαλώ η “νέα Δημοκρατία της Συρίας”», πρόσθεσε ο Μπραχίμι που επαίνεσε την μετατροπή του Άσαντ από «παρία» σε «εταίρο» χάρις στη συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Ο Μπραχίμι, που έφθασε σήμερα στη Δαμασκό στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας για να προετοιμάσει το «έδαφος» για την ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2», φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης. «Αυτή η διάσκεψη είναι η αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αντιπολίτευση θα καταφέρει να συμφωνήσει σε μια αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση. Δεν πρέπει να αυταπατώμεθα: δεν θα είναι όλοι παρόντες. Αντιθέτως, η συνέχεια αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους», είπε ο κ. Μπραχίμι.

Το Σάββατο, 19 σημαντικές ανταρτικές παρατάξεις που είναι παρούσες στο πεδίο απείλησαν αυτούς που θα τολμούσαν από την αντιπολίτευση να μεταβούν στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας την ενδεχόμενη συμμετοχή τους «προδοσία». Σύμφωνα με τον Μπραχίμι, «αυτό που απειλεί τη Συρία, δεν είναι ο κατατεμαχισμός της χώρας. Ο αληθινός κίνδυνος που παραμονεύει αυτή τη χώρα είναι ένα είδος ‘σομαλοποίησης’. Διαρκέστερης και ακόμη βαθύτερης απ’ αυτό που μπορέσαμε να δούμε στη Σομαλία».

Διαβάστε ακόμη: «Sex Jihad» και πόλεμος προπαγάνδας

«Είναι σκανδαλώδες ότι ορισμένες από αυτές τις εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις, που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία αρχίζουν να εξαπολύουν απειλές και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι απειλές αυτές απευθύνονται σε αυτούς που θα τολμήσουν να πάνε στη διάσκεψη της Γενεύης την οποία έχουν προτείνει η Ρωσία και οι ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συριακή αντιπολίτευση, βαθιά διχασμένη όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αυτή διάσκεψη, αναμένεται να συνεδριάσει στις 9 Νοεμβρίου στην Τουρκία για το θέμα αυτό. Ζητεί εγγυήσεις ότι η διάσκεψη θα καταλήξει στην αποχώρηση του προέδρου Άσαντ, όρο που απορρίπτει κατηγορηματικά το καθεστώς της Δαμασκού.

Δύσκολο το έργο των επιθεωρητών του ΟΗΕ
Οι διαρκείς εχθροπραξίες στη Συρία εμπόδισαν τους αρμόδιους για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν δυο από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OIAC), «οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες επιθεώρησης των 21 εκ των 23 εγκαταστάσεων που έχει δηλώσει η Συρία. Δεν έχει γίνει ακόμα επιθεώρηση δυο εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας».

Οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν επιθεωρήσει και τις 23 εγκαταστάσεις ως την Κυριακή όπότε λήγει η προθεσμία εντός της οποίας η Συρία θα πρέπει να έχει υποβάλει στον OIAC ένα λεπτομέρές πρόγραμμα για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της.

Διαβάστε ακόμη: Ένας οργανισμός για Νόμπελ