Από Σεπτέμβρη τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Από Σεπτέμβρη τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των δόσεων αποπληρωμής του φόρου ακινήτων καθώς με δυσκολία η τρόικα θα δεχτεί περισσότερες από τέσσερις δόσεις.

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν εκδοθεί μέσα από το Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για όλους τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση μοιάζει διατεθειμένη να «κοντραριστεί» με την τρόικα στο ζήτημα των δόσεων αποπληρωμής του φόρου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσεις τις δόσεις αποπληρωμής του φόρου, ώστε να τον σπάσει σε μικρότερες δόσεις και να είναι ευκολότερο για τους υπόχρεους να τον πλήρώσουν. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει νέα έκδοση εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα περιλαμβάνουν τον νέο αριθμό δόσεων.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015, σε μια προσπάθεια μη δημιουργίας προσδοκιών. Συγκεκριμένα, αποσυνδέουν τη γνωμοδότηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) -η οποία έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις (Μάρτιο 2015), ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014- από τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν πως η διαρκής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών αποτελεί πρόβλημα, αναφέρουν ωστόσο πως σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα η τρόικα δύσκολα θα αποδεχθεί την επέκταση την αποπληρωμής του φόρου πέραν των τεσσάρων δόσεων.

Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί αναλυτικά από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος επιστρέφει σήμερα στο υπουργείο από τις ολιγοήμερες διακοπές του. Ο κ. Χαρδούβελης θα ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου τόσο για το θέμα των δόσεων, όσο και για τις διορθώσεις που επήλθαν σε βασικές παραμέτρους του ΕΝΦΙΑ και οι οποίες δημιούργησαν τα γνωστά προβλήματα κατά την πρώτη εκκαθάριση του φόρου.

Μόλις ξεκινήσει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τις όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς και τη ρύθμιση για την αλλαγή του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φόρου. Έτσι, τα ποσά που αναγράφονται στα υφιστάμενα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν και εκτιμάται ότι τα νέα σημειώματα θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να καταβάλουν την πρώτη δόση οι υπόχρεοι έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Πάντως, πέραν των ρυθμίσεων που θα γίνουν για φέτος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ελάφρυνση του φόρου για τα επόμενα χρόνια, ζήτημα που θα αποτελέσει σημείο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά τις αντιδράσεις για το «φόρο-σοκ»

Παρουσία του ΠΑΣΟΚ η συνάντηση με την Τρόικα στο Παρίσι

«Aυτογκόλ» της κυβέρνησης με τον ΕΝΦΙΑ βλέπει ο Αδ. Γεωργιάδης