Από σήμερα η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της British Airways με κόστος 88 εκατ. ευρώ

Από σήμερα η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της British Airways με κόστος 88 εκατ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ενέργεια αυτή έρχεται ως αντίδραση στην χρόνια διένεξη που έχει το προσωπικό με τη διεύθυνση του εμβληματικού βρετανικού αερομεταφορέα, αναφορικά με τους μισθούς και άλλα εργασιακά ζητήματα.

Τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της εταιρείας ετοίμασαν οι πιλότοι της British Airways, που ξεκινούν σήμερα 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους, καθηλώνοντας στο έδαφος σχεδόν το 100% των αεροσκαφών.

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως αντίδραση στην χρόνια διένεξη που έχει το προσωπικό με τη διεύθυνση του εμβληματικού βρετανικού αερομεταφορέα, αναφορικά με τους μισθούς και άλλα εργασιακά ζητήματα.

Πρόκειται για την κινητοποίηση με την μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της εταιρίας, αλλά και τις εντονότερες επιπτώσεις, αφού η συγκεκριμένη κινητοποίηση προκαλεί προβλήματα σε χιλιάδες ταξιδιώτες, με το σύνολο, σχεδόν, των αεροσκαφών να καθηλώνονται στο έδαφος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη του συνδικάτου των πιλότων BALPA έχουν αποφασίσει να απεργήσουν σήμερα και αύριο, ενώ απεργιακή κινητοποίηση έχουν αποφασίσει και για μία ακόμη ημέρα, την 27η Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που, έως τότε, δεν έχει εξευρεθεί λύση για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία στον ιστότοπό της χθες το πρωί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Εάν έχετε κλείσει εισιτήριο σε κάποια πτήση μας αυτές τις ημερομηνίες, είναι πιθανόν ότι δεν θα μπορέσετε να ταξιδέψετε όπως προβλεπόταν, εξαιτίας της απεργίας». Συμβούλευσε, μάλιστα, τους ταξιδιώτες των πτήσεων που ακυρώνονται να μην πάνε καν στα αεροδρόμια αναχώρησής τους.

Παράλληλα, η British Airways, μέλος του ομίλου IAG, στον οποίο ανήκουν επίσης η ισπανική Iberia και η ιρλανδική Aer Lingus, πρότεινε στους πελάτες της, είτε να της ζητήσουν την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου ή να κλείσουν θέση σε πτήσεις, που θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με το συνδικάτο BALPA (…), χωρίς όρους και προαπαιτούμενα», διαβεβαίωσε η διεύθυνση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

Η διοίκηση της εταιρείας, μάλιστα, έσπευσε να ενημερώσει το κοινό ότι πρότεινε αύξηση μισθών 11,5% σε μια τριετία, προσφορά που χαρακτήρισε «δίκαιη», αλλά οι εκπρόσωποι των χειριστών την απέρριψαν.

Από την πλευρά τους τα μέλη του συνδικάτου των πιλότων BALPA θέλησαν να τονίσουν ότι τα πληρώματα έκαναν «θυσίες» τα τελευταία χρόνια και πρέπει να τους δοθεί μέρος των καλών αποτελεσμάτων χρήσης και των κερδών που καταγράφει η εταιρεία.

Κάθε «ημέρα απεργίας θα στοιχίσει στην BA, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, 40 εκατομμύρια λίρες (44 εκατ. ευρώ)», ανέφερε το συνδικάτο μέσω Twitter, σημειώνοντας ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι πιλότοι και αυτό που προσέφερε η διεύθυνση της BA ανερχόταν συνολικά σε 5 εκατομμύρια λίρες. «Γιατί [η διεύθυνση] δεν συνεργάζεται μαζί μας, για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη διένεξη;» διερωτήθηκε το BALPA.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι «έκανε μια πρόταση στη διεύθυνση της BA την περασμένη Τετάρτη που θα μπορούσε να επιτρέψει να ακυρωθούν οι απεργίες της Δευτέρας και της Τρίτης» αλλά «η BA δεν απάντησε».

Την Πέμπτη, η διεύθυνση της εταιρείας απέρριψε την πρόταση «της ενδεκάτης ώρας» που χαρακτήρισε «παραφουσκωμένη» και υποστήριξε ότι δεν έγινε με καλή πίστη.

Υπέρ της απεργίας τάχθηκε το 93% των πιλότων της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το συνδικάτο.

Η BA δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που βρέθηκε αντιμέτωπη με απεργία των πιλότων της. Μέρος αυτών της Ryanair ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, πάντως τα προβλήματα που θα προκληθούν θα είναι- τουλάχιστον βάσει όσων είναι γνωστά ως τώρα- πολύ περιορισμένα.

Στη Γαλλία, η Air France βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύμηνη σύγκρουση με τους πιλότους, για το ζήτημα των απολαβών τους το 2018, που είχε συνέπεια να κηρυχθούν πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν εντέλει κλειστεί συμφωνία τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.