Από τη θάλασσα περισυλλέγονται οι σωροί των νεκρών επιβατών της AirAsia

Από τη θάλασσα περισυλλέγονται οι σωροί των νεκρών επιβατών της AirAsia

Δύσκολες ώρες για τους συγγενείς των 162 επιβατών της πτήσης που είχε χαθεί από τα ραντάρ το πρωί της Κυριακής.

Σαράντα πτώματα από το αεροπλάνο της AirAsia, η τύχη του οποίου αγνοείτο από την Κυριακή και τα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στη Θάλασσα της  Ιάβας, έχουν ήδη περισυλλεγεί από τη θάλασσα, δήλωσε ο Μάναχαν Σιμορανγκίρ Καντισπενάλ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας.

Ινδονήσιοι διασώστες, οι οποίοι αναζητούν το αγνοούμενο αεροπλάνο της AirAsia που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ ενώ μετέφερε 162 ανθρώπους, ανέσυραν επίσης σήμερα συντρίμμια από τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της ακτής του Βόρνεο, ενώ συγγενείς των επιβαινόντων ξέσπασαν σε κλάματα ακούγοντας τα νέα.

«Από τον στρατιωτικό ραδιοσταθμό έγινε γνωστό πως το πολεμικό πλοίο Μπουνγκ Τόμο περισυνέλεξε 40 πτώματα και ο αριθμός αυξάνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού.

Η πτήση QZ8501 της ινδονησιακής εταιρείας AirAsia, ένα Airbus A320-200, χάθηκε από τα ραντάρ του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας το πρωί της Κυριακής στη διάρκεια κακοκαιρίας και ενώ πετούσε από την πόλη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη.

Η ινδονησιακή υπηρεσία έρευνας και διάσωσης επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια είναι από το αεροπλάνο.

Φωτογραφίες από επιπλέοντα πτώματα μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και συγγενείς των αγνοουμένων που έχουν συγκεντρωθεί σ’ ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης στη Σουραμπάγια, ξέσπασαν σε κλάματα. Μερικοί λιποθύμησαν και χρειάσθηκε να τους προσφερθεί βοήθεια.

«Πρέπει να είστε δυνατοί», έλεγε η δήμαρχος της Σουραμπάγια Τρι Ρισμαχαρίνι καθώς παρηγορούσε συγγενείς. «Δεν είναι δικοί μας, ανήκουν στον Θεό».

Πριν από την ανακοίνωση ότι περισυνελέγησαν 40 πτώματα, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού είχε δηλώσει πως ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μια θύρα αεροπλάνου, δοχεία οξυγόνου και ένα πτώμα και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για να ελεγχθούν.

Ο επικεφαλής της AirAsia Τόνι Φερνάντες, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδονησία αφότου το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ, είπε πως σπεύδει πίσω στη Σουραμπάγια. «Ό,τι μπορούμε να κάνουμε στην AirAsia θα το κάνουμε», δήλωσε μέσω του Twitter.

Περίπου 30 πλοία και 21 αεροσκάφη από την Ινδονησία, την Αυστραλία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην έρευνα η οποία διεξάγεται σε μια περιοχή 10.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο