Από τις 2 Αυγούστου το «ψαλίδι» στις επικουρικές – Ποιοι θα «ανοίξουν» το χορό

Από τις 2 Αυγούστου το «ψαλίδι» στις επικουρικές – Ποιοι θα «ανοίξουν» το χορό
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό στο Υπουργείο Εργασίας, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το μεγάλο κύμα που συμπεριλαμβάνει μειώσεις έως και 40% στο μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, έρχεται το Σεπτέμβρη οπότε και θα υπάρξει πλήρης επιβολή των περικοπών. 

Στις 2 Αυγούστου έρχεται το πρώτο πακέτο περικοπών στις επικουρικές  συντάξεις με τις μειώσεις να κυμαίνινται μεταξύ 8%-10%. Όπως δήλωσε ο υπουργός Έργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, το ψαλίδισμα θα έρθει σταδιακά και αυτό διότι η η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαδικασία του επαναυπολογισμού. Κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι περικοπές που ισχύουν από τον Ιούνιο αλλά δεν εφαρμόστηκαν λόγω «τεχνικού κωλύματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μάλιστα, έχει επαναυπολογιστεί λιγότερο από το 40% των συντάξεων ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.300 ευρώ, δεν θα υποστούν μειώσεις καθώς με τον νέο ποσοστό αναπλήρωσης δεν φαίνονται προσωπικές διαφορές στην επικούρηση.

Ορισμένες κατηγορίες θα ξεφύγουν σε αυτήν την φάση από τις περικοπές καθώς η διαφορά που προκύπτει από τον επαναυπολογισμό καλύπτεται από τις περικοπές των μνημονίων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Μάλιστα, σε λίγες περιπτώσεις προκύπτουν και αυξήσεις καθώς το νέο μεικτό ποσό πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Η πρώτη ψυχρολουσία περιμένει περόπου 10.000 – 15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές από 8% έως 10% επί του καθαρού ποσού της επικουρικής σύνταξης. Το μεγάλ0 κύμα που συμπεριλαμβάνει μειώσεις έως και 40% σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, έρχεται το Σεπτέμβρη οπότε και θα υπάρξει πλήρης επιβολή των περικοπών. Οι μειώσεις που θα ξεκινούν από 2 και θα φτάνουν τα 350 ευρώ θα αφορούν στις επικουρικές του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων ΔΕΚΟ, των εμποροϋπαλλήλων, των βενζινοπωλών, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βέβαια, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή διασαφήνισε ότι οι μειωσεις αφορούν το 10% των συνταξιούχων ή το 20% των συντάξεων και παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ. 

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη ενίσχυση των χαμένων του ΕΚΑΣ, καθώς εξετάζεται η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί κονδύλι που θα προέρχεται από το πλεόνασμα και ως εκ τούτου δεν θα απαιτείται η έγκριση των δανειστών. Τέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτιμά, ότι από το 2018 θα υπάρξουν και αυξήσεις, στις συντάξεις.