Αποχώρηση ΗΠΑ από συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν- Πώς αντιδρούν οι αγορές

Αποχώρηση ΗΠΑ από συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν- Πώς αντιδρούν οι αγορές
epa06720214 US Treasury Secretary Steven Mnuchin (L), White House National Security Advisor John Bolton (C) and US Vice President Mike Pence (R) listen to US President Donald J. Trump (not pictured) deliver an announcement on Iran in the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC, USA, 08 May 2018. Trump announced plans to pull out of Iran nuclear deal. Trump announced that he will reimpose sanctions that had been waived under the Iran nuclear deal. Five nations including the United States worked out a deal with Iran in 2015 that withdrew sanctions. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Μπορεί η ΗΠΑ να καθησυχάζουν τον αμερικανικό λαό δια στόματος Στίβεν Μνούτσιν, αλλά οι άμεσες συνέπειες της ανακοίνωσης μόνο καθησυχαστικές δεν είναι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) και ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής συμφωνίας του 2015 θα επιβληθούν ξανά.

Η συμφωνία, την οποία είχαν διαπραγματευθεί οι ΗΠΑ, με άλλες πέντε μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, προέβλεπε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σκοπός της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Μπορεί η ΗΠΑ να καθησυχάζουν τον αμερικανικό λαό δια στόματος Στίβεν Μνούτσιν, αλλά οι άμεσες συνέπειες της ανακοίνωσης μόνο καθησυχαστικές δεν είναι.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ κινητοποιεί κάποιες από τις εφεδρικές του δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Επιστρατεύουμε εφέδρους σε ειδικές περιπτώσεις, όπως απαιτείται», δήλωσε μια εκπρόσωπος του στρατού στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να διευκρινίζει την κλίμακα της επιστράτευσης.

Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει μεγάλες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στις αγορές μόλις οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν εκ νέου, πλήξουν το ιρανικό αργό, καθώς ορισμένες χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην προσφορά.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μνούτσιν απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες που περιμένει να αυξήσουν την παραγωγή τους, περιοριζόμενος να δηλώσει πως έχουν γίνει συζητήσεις με «διάφορα μέρη που θα ήταν διατεθειμένα να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου για να αντισταθμιστεί αυτό. Έτσι, η προσδοκία μου δεν είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πάνε πιο ψηλά».

Ακόμη ο Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα ανακληθούν οι άδειες που είχαν δοθεί στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing και Airbus να πουλήσουν επιβατικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά στο Ιράν, συνεπεία της εκ νέου επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

«Οι υπάρχουσες άδειες θα ανακληθούν», ξεκαθάρισε ο Μνούτσιν και η ανάκλησή τους θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 90 ημερών. Η εταιρεία IranAir είχε παραγγείλει 200 επιβατικά αεροσκάφη: 100 από την Airbus, 80 από την Boeing, 20 από τη γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR. Και οι τρεις συμφωνίες αυτές προϋπέθεταν άδειες εξαγωγής της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω του ότι πολλά από τα τμήματα των αεροσκαφών τους κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Η Boeing είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016 συμφωνία πώλησης 80 αεροσκαφών 777-300 ER αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στην IranAir. Η συμφωνία είχε τυπικά διάρκεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Airbus ανακοίνωσε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Μνούτσιν ότι θα μελετήσει την απόφαση του Τραμπ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 2% στις ασιατικές αγορές, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο τιμών των τελευταίων 3,5 ετών, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται, ενώ ο ΟΠΕΚ εφαρμόζει πρόγραμμα περιορισμού των εξαγωγών του. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν στα 76,75 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τιμών τους, από το Νοέμβριο του 2014.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,55 δολάρια το βαρέλι ή 2,2% στα 70,61 δολάρια το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε με πτώση, μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον των Ιαπώνων επενδυτών στρέφεται τώρα στα αποτελέσματα χρήσης της Toyota Motor, που θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της χρηματαγοράς.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,44% ή 99,81 μονάδες και έκλεισε στις 22.408,88 μονάδες.

Ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 0,39%, ή 6,91 μονάδες, για να κλείσει στις 1.772,91 μονάδες.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA, που κατασκευάζει τα Peugeot, ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει κοινή θέση απέναντι στο Ιράν μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Όπως και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και παρακολουθούμε επίσης την επίσημη θέση της ΕΕ αναφορικά με το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της PSA, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ελπίζει η στάση της Ένωσης απέναντι στο Ιράν να είναι «ενιαία».

Μεγάλες γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA και Renault, αλλά και η πετρελαϊκή εταιρεία Total.