Αποφασισμένος να προωθήσει το πακέτο “Build Back Better” ο Μπάιντεν παρά τις αντιστάσεις

Αποφασισμένος να προωθήσει το πακέτο “Build Back Better” ο Μπάιντεν παρά τις αντιστάσεις
epa09617455 US President Joe Biden delivers remarks after receiving a briefing from his COVID Response Team and NIH health officials, including NIAID Director and Chief Medical Advisor to the President Dr. Anthony Fauci at the National Institutes of Health (NIH) in Bethesda, Maryland, USA, on 02 December 2021. EPA/Oliver Contreras / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι ο ίδιος και ο συντηρητικός Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν «θα κάνουν κάτι» σχετικά με το προτεινόμενο από τον Αμερικανό πρόεδρο, νομοθετικό πακέτο κοινωνικών δαπανών, αλλά και των δαπανών για το κλίμα, που περιέχει το ίδιο νομοσχέδιο.

«Ο γερουσιαστής Μάντσιν και εγώ θα κάνουμε κάτι» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά για τον Μάντσιν, ο οποίος απέρριψε την Κυριακή δημόσια, το προεδρικό νομοθετικό σχέδιο «Build Back Better» σε μία κίνηση, που κατέστησε πιο δύσκολη την πορεία του ίδιου νομοσχεδίου στη Γερουσία.

«Επιθυμώ να δρομολογηθούν εξελίξεις. Έχω ακόμη την άποψη πως υπάρχει μία πιθανότητα προώθησης του νομοσχεδίου Build Back Better» δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά από τα σχόλια που έκανε για την πανδημία COVID-19 στον Λευκό Οίκο.

Ο Μάντσιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το προσωπικό του Λευκού Οίκου έκανε «απαράδεκτα πράγματα» που τον οδήγησαν να λάβει την απόφαση του, για τη δημόσια απόρριψη του νομοσχεδίου κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής για το κλίμα του Μπάιντεν, από τον ίδιο.

Ο γερουσιαστής δήλωσε στο Fox News την Κυριακή ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο, που προβλέπει δαπάνες 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση του Μάντσιν είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs Group Inc, της προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Η απόρριψη του νομοσχεδίου από τον Μάντσιν απειλεί να εκτροχιάσει τη διάθεση κονδυλίων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εκπλήρωσης των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφορικά με το κλίμα.

Ο Μάντσιν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των προτάσεων χρηματοδότησης που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών, πολλαπλές προστάσεις για το κλίμα, αλλά και για την παράταση των μηνιαίων επιστροφών φόρων για τα παιδιά. Οι παροχές αυτές, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Columbia University έβγαλαν από τη φτώχεια 3,6 εκατομμύρια παιδιά τον Οκτώβριο.

Μία πρόταση με τις θέσεις του Μάντσιν παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβάνοντας χρηματοδότηση 1,8 τρισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας, όπως ήλπιζε ο Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχιση χορήγησης των επιστροφών φόρου για τα παιδιά, όπως ανέφερε τη Δευτέρα, η εφημερίδα «The Washington Post».

Η υποστήριξη του Μάντσιν στη Γερουσία είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι Δημοκρατικοί διαθέτουν οριακή πλειοψηφία και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ενωθεί για την αντίθεσή τους στο ίδιο νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, έχει καταρτίσει σχέδια για την προώθηση του νομοσχεδίου με οποιοδήποτε τρόπο μέσω μιας ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ