Απογοήτευσε το «Nymphomaniac» στην 64η Μπερλινάλε

Απογοήτευσε το «Nymphomaniac» στην 64η Μπερλινάλε

Η μη λογοκριμένη έκδοση της πολυδιαφημιζόμενης ταινίας δεν προσέφερε κάτι το καινούργιο σύμφωνα με τους κριτικούς. 

Παρά το μεγάλο θόρυβο που έχει προκαλέσει η ταινία Nymphomaniac, για τις τολμηρές σκηνές που περιλαμβάνει, δεν κατάφερε να προκαλέσει το μεγάλο σκάνδαλο, που ίσως να περίμεναν οι δημιουργοί της.

Στο φεστιβάλ του Βερολίνου έγινε η προβολή της μη λογοκριμένης βερσιόν του πρώτου μέρους της ταινίας «Nymphomaniac μέρος Α’» του Λαρς φον Τρίερ- το δεύτερο αλογόκριτο μέρος, δεν είναι ακόμη έτοιμο. Παρά τη μεγάλη προσέλευση των δημοσιογράφων στη δημοσιογραφική προβολή που έγινε το μεσημέρι στο Μέγαρο του φεστιβάλ, με την αίθουσα να είναι υπερπλήρης πολύ νωρίς πριν αρχίσει η προβολή, η ταινία δεν πρόσφερε και πολλά, εκτός από μερικές ακόμη τολμηρές σκηνές (που έχουμε δει και σε άλλες καλλιτεχνικές ταινίες, ξεκινώντας από την «αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Οσίμα και φτάνοντας ως το «Irreversible» του Γκασπάρ Νοέ, για ν’ αναφέρω μόνο μερικούς), καθώς και σύντομα, αν και αρκετά γλαφυρά, πλάνα από τη σεξουαλική πράξη.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές συμμετοχές στην 64η Μπερλινάλε

Στο σημερινό διαγωνιστικό τμήμα είδαμε την ταινία «Ιστορία του φόβου» του πρωτοεμφανιζόμενου 28χρονου Αργεντινού σκηνοθέτη Μπενιαμίν Νάιστατ. Ταινία που καταπιάνεται με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Αργεντινή, μέσα από την ιστορία μιας ομάδας πλούσιων ανθρώπων που ζουν σε περιφρουρούμενη περιοχή, στα προάστια του Μπουένος Αϊρες, οι οποίοι, στη διάρκεια μιας καλοκαιριάτικης νύχτας καύσωνα, έρχονται αντιμέτωποι με τις φοβίες τους. Φοβίες που προκαλούνται από τη ζωή και τις πράξεις τους και που με τη δημιουργία μιας απειλητικής ατμόσφαιρας και το σασπένς που «χτίζει» σταδιακά ο σκηνοθέτης με την έξυπνη χρήση του μοντάζ.

Ενδιαφέρουσα η επιστροφή του Κινέζου, σκηνοθέτη Φρούιτ Τσαν, με την ταινία «Τα μεσάνυχτα μετά», μια χιουμοριστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη σ’ ένα μυθιστόρημα (The Red Minibus to Tai Po) γραμμένο το 2012. Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή των 17 επιζησάντων ατόμων σ’ ένα μετά από μια αποκαλυπτική καταστροφή Χονγκ Κονγκ. Η ιστορία ξεκινά κανονικά σ’ ένα λεωφορείο όπου επιβαίνουν τα 17 πρόσωπα, όταν ξαφνικά, αφού το λεωφορείο διασχίσει ένα τούνελ, οι επιβάτες ανακαλύπτουν πως βρίσκονται ξαφνικά σε μια πόλη φάντασμα. Με τα διάφορα πρόσωπα (ένα χαρτοπαίκτη, ένα γκάνγκστερ, έναν κλέφτη, ένα μελλοντολόγο, ένα κορίτσι, μερικούς φοιτητές, κ.ά.) να αρχίζουν να πιστεύουν πως έχουν βρεθεί σε μια άλλη διάσταση. Ο Τσαν, πάντως, βρίσκει την ευκαιρία να κάνει σχόλιο πάνω στα διαστημικά ταξίδια, στη σύγχρονη οικονομική κατάσταση, στην πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, και γενικά στα προβλήματα του πλανήτη μας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ