Αποκάλυψη: Εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις από το ελληνικό δημόσιο

Αποκάλυψη: Εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις από το ελληνικό δημόσιο

Επιδρομή της Εφορίας - 1.000 κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου ανά ημέρα.

Στην αποκάλυψη ότι εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις από το ελληνικό δημόσιο προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Ρούσκας ανέφερε ότι «τράπεζες και δήμοι είναι περισσότερο επιλεκτικοί στις υποθέσεις που οδηγούν σε πλειστηριασμούς ενώ αντίθετα η Εφορία διεξάγει όλες τις κατασχέσεις», αποκαλύπτοντας ότι εκκρεμούν 200.000 κατασχέσεις οποιουδήποτε αντικειμένου, από κινητά έως ακίνητα.

Αναφορικά με τις καταγγελίες των συμβολαιογράφων ότι συλλογικότητες ματαιώνουν πλειστηριασμούς σε ακίνητα μεγάλης αξίας, ο κ. Ρούσκας κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει, «αν θέλει να εφαρμοστούν οι νόμοι ή αν δεν θέλει και να μην μας αφήνουν να γινόμαστε εβδομαδιαίως η χλεύη».

Πρέπει είπε, «να νομοθετήσει ποιος έχει ανάγκη προστασίας και ποιος όχι. Πρέπει να υπάρχει οδηγία σαφής και με τη βούλα» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Ρούσκας.

Και επιβεβαίωσε ότι, «υπήρξαν πλειστηριασμοί για μεγάλα ακίνητα μεγάλης αξίας που δεν έγιναν».

Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου επιβάλλονται ήδη με ρυθμούς 20.000 ανά μήνα ή περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα.

Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο από την 1η-1-2017 έως και τις 31-7-2017 επιβλήθηκαν 132.373 κατασχέσεις σε βάρος ισάριθμων οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων έχουν ληφθεί τα μέτρα αυτά να έχει εκτοξευθεί πλέον στους 971.429, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016.

Με τους ρυθμούς με τους οποίους επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις υπολογίζεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, θα επιβληθούν κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιών σε περισσότερους από 460.000 οφειλέτες του Δημοσίου (23 μήνες x 20.000 κατασχέσεις ανά μήνα).

Οι αιτίες για τις οποίες εκατοντάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν εντός των προσεχών δύο ετών αντιμέτωποι με το οδυνηρό μέτρο των κατασχέσεων ακόμη και για μικροοφειλέτες είναι οι εξής:

– Διατηρήθηκαν οι επαχθείς ρυθμίσεις του ΚΕΔΕ σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται κατασχέσεις καταθέσεων από τις φορολογικές αρχές ακόμη και για ληξιπρόθεσμες μικροοφειλές από 31 έως και 500 ευρώ!

– Σύμφωνα με το άρθρο 78 του νόμου 4472/2017 που πέρασε τον Μάιο από την Βουλή προβλέπεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις Εφορίες επιτρέπεται να διενεργούνται με τιμές εκκίνησης (τιμές πρώτης προσφοράς) όχι πλέον τις αντικειμενικές αξίες αλλά τις πολύ πιο χαμηλές αγοραίες αξίες της κτηματαγοράς.