Αποκάλυψη: Παρά την επιδημία οι θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν για πλειστηριασμούς

Αποκάλυψη: Παρά την επιδημία οι θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν για πλειστηριασμούς
O υπουργός δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλά κατά τη διάρκεια της μόνης συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, Αθήνα Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε «σκληρή» διαπραγμάτευση για την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας.

«Η κυβέρνηση σε βρίσκεται σε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η κρίση της κορωνοϊού», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Ο υπουργός παρουσίασε τις τροπολογίες αρμοδιότητάς του που κατατέθηκαν στην 5η ΠΝΠ με τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.

«Θεσμοθετείται μια απλοποιημένη διαδικασία για τη συναινετική εγγραφή/ανάκληση και εξάλειψη προσημείωσης για τις υποθήκες, καθώς λόγω των εκτάκτων αναγκών πρέπει να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες συγχρωτισμού πολλών ατόμων, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Ο σκοπός είναι να μην χρειάζεται οι διάδικοι να συνωστίζονται στο ακροατήριο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσημειώσεων που είναι αναγκαίες όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ανέφερε επίσης ότι περιορίζονται κατά ένα μήνα οι δικαστικές διακοπές ώστε να υπάρχει δυνατότητα να εκδικαστούν, από όλα τα δικαστήρια της χώρας, υποθέσεις που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, στο σύνολο της χώρας και «με αυτό τον τρόπο να υπάρξει αποφόρτιση της ήδη μεγάλης δικαστικής ύλης και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε: «Δεν υπάρχει ζήτημα πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων. Ανοίγουν γιατί πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν τίθεται θέμα έναρξης πλειστηριασμών».

Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατέθεσε εκ νέου τροπολογία για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου 2020.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να παραταθεί αυτός ο χρόνος. Να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτή που είχε δεσμευτεί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έληγε 31.12.2019. Εμείς αυτά τα βρήκαμε όλα έτοιμα από εσάς. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα. Σας ενοχλεί να επικαλείται κανείς τα γεγονότα. Δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει κανείς ότι εσείς είχατε δεσμευτεί ότι έληγε η προστασία της πρώτης κατοικίας 31.12.2019. Εμείς πήραμε παράταση μέχρι 30 Απριλίου και σήμερα βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση να δοθεί και άλλη παράταση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτή τη στιγμή που είναι σε αναστολή όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και με τη νέα ΚΥΑ που θα εκδώσουμε», είπε επίσης ο υπουργός.