Αποκάλυψη: Το αφεντικό της Volkswagen γνώριζε για το παράνομο λογισμικό από το 2014

Αποκάλυψη: Το αφεντικό της Volkswagen γνώριζε για το παράνομο λογισμικό από το 2014
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα ο Μάρτιν Βίντερκορν ήταν γνώστης του σκανδάλου.

Ο ρόλος του πρώην CEO της Volkswagen στο σκάνδαλο παραποίησης του επιπέδου των ρύπων στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αυτό το Σαββατοκύριακο έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα ανώτατο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είχε προειδοποιήσει το Μάιο του 2014 τον Μάρτιν Βίντερκορν ότι οι αρχές της Καλιφόρνια ελέγχουν εξονυχιστικά τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της VW. «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξηγήσουμε στις αρχές τα δραματικά υψηλά επίπεδα εκπομπών NOx», έλεγε η αναφορά. «Πρέπει να υποπτευτούμε ότι οι αρχές θα εξετάσουν το σύστημα της VW για να ελέγξει εάν έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένο λογισμικό στη μηχανή».

Πρόκειται για τη δεύτερη –ανεπιβεβαίωτη ως τώρα- αποκάλυψη ότι η VW γνώριζε εκ των προτέρων τι συνέβαινε πολύ πριν το παραδεχτεί. Η προηγούμενη αναφορά για παρόμοιο περιστατικό είχε γραφτεί από το γερμανικό περιοδικό Magazine, όπου σημειωνόταν ότι το ζήτημα είχε συζητηθεί σε μια συνεδρίαση της διοίκησης της εταιρείας την άνοιξη του 2014.

Όταν ο Βίντερκορν παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τοποθέτηση του παράνομου λογισμικού, ενώ η εξήγηση που είχε δώσει ήταν ότι μια ομάδα μηχανικών ήταν υπεύθυνη. Παρόμοιες αναφορές για το ίδιο ζήτημα είχε κάνει και ο επικεφαλής της εταιρείας στις ΗΠΑ, Μάικλ Χορν.