Aποκαλύψεις Τσίπρα – Ολάντ για το κρίσιμο 2015: To «καθαρό» μυαλό, το δίλημμα και το plan B για Grexit

Aποκαλύψεις Τσίπρα – Ολάντ για το κρίσιμο 2015: To «καθαρό» μυαλό, το δίλημμα και το plan B για Grexit
epa07156375 Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks during the German Social Democrats debate camp (Debattencamp) in Berlin, Germany, 10 November 2018. Members of the Social Democratic Party gather for two days, to discuss in workshops and panel events, Social Democratic topics for the future of the party. EPA/CLEMENS BILAN

Η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου και η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του SPD.

Από το βήμα του συνεδρίου του SPD, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως έφτασε στις αποφάσεις του τον Ιούλιο του 2015. «Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού. Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στην πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας».

«Προτιμήσαμε λοιπόν ένα δύσκολο συμβιβασμό. Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις. «Σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο».

Ο Ολάντ επιβεβαιώνει το plan b της Γερμανίας για Grexit

Στις εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015 αναφέρεται και ο Φρανσουά Ολάντ με συνέντευξη του στην Καθημερινή, επιβεβαιώνοντας ότι Γερμανία είχε ζητήσει «plan b» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η σκέψη υπήρχε στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον τέως Γάλλο πρόεδρο. Αλλά αρχικά, λέει, ήταν θεωρητική. Μετά το δημοψήφισμα, η στάση της Μέρκελ άλλαξε. «Για τους Γερμανούς ήταν μια πιθανότητα, η οποία αρχικά ήταν μάλλονθεωρητική, ώστε να ασκηθεί πίεση στις ελληνικές αρχές αλλά μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, η Γερμανία άλλαξε σημαντικά τηθέση της, ζήτησε να υπάρξει έστω η μελέτη ενός Grexit».

Ο Ολάντ υποστηρίζει πως ζήτησε από τη Μέρκελ να γίνουν τα πάντα για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. «Όμως ήταν ένα plan B (σ.σ. το Grexit). Και ως τέτοιο το πρότειναν οι Γερμανοί για την περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύγχανε. Άρα ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ», λέει ο Ολάντ.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος περιγράφει στην Καθημερινή και το τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Εκεί όπου του έθεσε ο ίδιος ένα δίλημμα.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη μέρα. Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και του είπα: αν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησε με να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μια λύση, θα σε βοηθήσω, αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που εσύ θα έχεις αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση».