Αποκλείει «κούρεμα» καταθέσεων ο διοικητής της ΤτΕ

Αποκλείει «κούρεμα» καταθέσεων ο διοικητής της ΤτΕ

Απαραίτητη η σύμπλευση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τον σχεδιασμό της εξόδου από την κρίση κατά τον Γ. Προβόπουλο.

Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Ο κ. Προβόπουλος δηλώνει πως αν και έχει διανυθεί ένα μεγάλο μέρος της αναγκαίας διαδρομής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. «Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο “τελευταίο μίλι”. Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη», λέει και προσθέτει: «Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ, έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στην ελληνική οικονομία και θα πρέπει σύντομα να αναμένεται η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: ΤτΕ: «Ναι στη μείωση δαπανών, όχι στην υπερφορολόγηση»

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί για τον κ. Προβόπουλο «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα θετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», δεδομένου ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων και οι θετικές προβλέψεις «μπορεί να αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω.

Τέλος, ο «ισχυρός» άνδρας της Τράπεζας της Ελλάδας συμφωνεί πως «η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών».

Διαβάστε ακόμη: Προβόπουλος σε τραπεζίτες: «Μειώστε τα κόκκινα δάνεια»