Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Αποχωρούν σταδιακά οι στόλοι

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Αποχωρούν σταδιακά οι στόλοι
(Ξένη Δημοσίευση) Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 19», που διεξήχθη από 14 έως 21 Μαρτίου 2019, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού πελάγους. Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό: α. Την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων. β. Την εκπαίδευση στην σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο. γ. Την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των αντίστοιχων εκδόσεων τακτικής. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ ως πλοίο Διοικήσεως και Έδρας του Διοικητού Διοικήσεως Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ), τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΚΑΛΥΨΩ και ΕΥΡΩΠΗ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το Γαλλικό πλοίο FS LYRE, το Ισπανικό πλοίο SPS DUERO, το Ρουμανικό πλοίο RΟS A. CATUNEANU, μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) αποτελούμενη από το Γερμανικό πλοίο FGS WERRA, το Ισπανικό πλοίο SPS TAJO, το Ιταλικό πλοίο ITS TERMOLI και το Τουρκικό πλοίο TCG AKCAKOCA, ομάδες εξο Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την αποκλιμάκωση της έντασης επιβεβαίωσε στην Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε επαγρύπνηση όμως οι ένοπλες δυνάμεις.

Επισήμως επιβεβαιώθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στην Βουλή. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε ευθέως για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε θέσεις επιφυλακής στο Αιγαίο και όπως ο ίδιος επισήμανε συνιστούσαν «σκηνικό έντασης».

«Η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι ολοκληρώθηκε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονται σε εγρήγοραση και επαγρύπνηση «λόγω του απρόβλεπτου γείτονα».

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο θέμα της NAVTEX του λιμενικού η οποία και ανεστάλη από την κυβέρνηση. «Θα ήταν ένα πρόβλημα εάν όταν αποχωρούνε δύο στόλοι εκδιδόταν μία NAVTEX» επισήμανε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας το τηλεγράφημα του ΑΠΕ το οποίο έκανε λόγο για NAVTEX του πολεμικού ναυτικού σημείωσε ότι «η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX είναι μία τυπική διαδικασία που δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της στρατιωτικής ηγεσίας» και «από την στιγμή την οποία ήρθε εις γνώση έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις». Δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να γνωρίσει κάθε διαδικασία» σημειώνοντας πως αφορούσε «ήσσονος σημασίας δραστηριότητα και πως «λύθηκε κάθε παρεξήγηση». Είπε πως «αυτό που θέλω να πω επίσης είναι ότι δυστυχώς παρουσιάστηκε μία εσφαλμένη εικόνα. Ότι το ναυτικό εξέδωσε NAVTEX. Δεν ήταν το ναυτικό ήταν το λιμενικό» και η κατάσταση αυτή «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση».

Για το θέμα υπήρξε αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην γνωρίζει ότι εκδίδεται NAVTEX.

Ανταπαντώντας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως «δεν νομίζω ότι από όλη αυτή την τεράστια κινητοποίηση αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό». Επισήμανε ότι φάνηκε η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως «συνεχίζουμε την επαγρύπνηση και προσέχουμε». Εγκάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικροπρεπή κομματική εκμετάλλευση».

Πηγή: News247.gr