Αποκλιμάκωση των τιμών το 2013 «βλέπει» το υπουργείο Ανάπτυξης

Αποκλιμάκωση των τιμών το 2013 «βλέπει» το υπουργείο Ανάπτυξης

Τροχοπέδι εξακολουθούν να αποτελούν τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά.

Αποκλιμάκωση των τιμών του 2013 «δείχνει» έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης αν και εντοπίζονται εστίες ακρίβειας σε κάποια τρόφιμα, στα φάρμακα, στα ποτά και στον καπνό, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθανάσιο Σκορδά.

Η φορολογία, το ενεργειακό κόστος και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι οι βασικοί παράγοντες για την εικόνα που διαμορφώνεται.

Όπως είπε ο υφυπουργός, τα τρόφιμα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ακαμψία στην εξέλιξη της τιμής τους εξαιτίας της ανελαστικότητας της συγκεκριμένης δαπάνης, της διεθνούς συγκυρίας, των αδυναμιών σε όλο το φάσμα παραγωγής και διακίνησης και στην ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σκορδάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχολίασε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο πλαίσιο φορολογικών ελαφρύνσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων δεν είναι ένα θέμα που συζητιέται επί του παρόντος, χωρίς όμως να αποκλείεται για το μέλλον κάποια παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Διαβάστε ακόμη: Μισθός στα «τάρταρα», τιμές στα ύψη

«Συζητήσεις σε άτυπο επίπεδο γίνονται αλλά δεν είναι ο καιρός να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Όταν οριστικοποιηθούν τα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας θα δούμε», ανέφερε ο κ. Σκορδάς.

Εξηγώντας τη δυσκολία να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα ο υφυπουργός είπε ότι ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στην κάμψη της παραγωγής αλλά και στο κόστος παραγωγής. Με εξαίρεση του κόστους εργασίας όλες οι άλλες παράμετροι έχουν ανοδική πορεία.

«Υπάρχει μία μεγάλη κουβέντα για το φθηνότερο κόστος ζωής του πολίτη σε σχέση με το εισόδημά του. Δεν θα πούμε ότι αγοράζει φθηνότερα ο καταναλωτής. Υπάρχει επιβάρυνση φορολογίας και πίεση στην οικονομία, αλλά, άλλο πράγμα η πορεία των τιμών που είναι πτωτική και άλλο πράγμα η αίσθηση ακρίβειας λόγω συρρίκνωσης των εισοδήματος και όχι της πορείας των τιμών».

Η ακρίβεια χτυπιέται με συνεχείς μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και σε αυτό το δρόμο θα επιμείνει η κυβέρνηση. Η ακρίβεια δεν παλεύεται με νεροπίστολα» σημείωσε ο κ. Σκορδάς.

Διαβάστε ακόμη: Επιμένουμε «ελληνικά»… αν δεν είναι ακριβά

Στατιστικά
Παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών συνολικά στον τομέα της διατροφής, με εξαίρεση το μοσχαρίσιο κρέας , τις πατάτες και τα γαλακτοκομικά, τομείς στους οποίους παρατηρείται μείωση της παραγωγής και αύξηση της διεθνούς ζήτησης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που πέφτουν οι τιμές στα είδη διατροφής, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως δε τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες ασκούνται περιοριστικές πολιτικές, όπου τα σχετικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν αυξητική πορεία στη σχετική κατηγορία αγαθών. Συναφώς, οι τιμές στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά κατέγραψαν πτώση το 2013 και μάλιστα επιταχυνόμενη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σε άλλα είδη όπως το μέλι, το κατσίκι και το αρνί, ο καφές, το σπορέλαιο, το ψωμί, οι σοκολάτες, τα όσπρια, τις ελιές και τα αυγά, η μείωση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 3,5% και 1% κατά μέσο όρο.

Σχετικά με την πορεία των τιμών στα αλκοολούχα και τον καπνό η φορολογία είναι η αιτία, για τη στέγαση αιτία είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, για την υγεία η αλλαγή του τρόπου συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και στην ομάδα διατροφής μόνο για αυγά και γαλακτοκομικά παρατηρήθηκε αύξηση που και αυτή κινείται λίγο χαμηλότερα από τους 17 και τους 27 της ΕΕ λόγω παύσης εξαγωγών τυροκομικών από αργεντινή και αλλαγή κανονισμών για την κτηνοτροφία.

Στη σύγκριση Ελλάδας με άλλες χώρες του νότου ενισχύεται η καλύτερη θέση της χώρας μας καθώς κλείνουμε την ψαλίδα που υπήρχε.

Διαβάστε ακόμη: Συνελήφθη ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ για λαθρεμπόριο καυσίμων

Λαθρεμπόριο
Εντοπίστηκαν μηχανισμοί καταδολίευσης των συστημάτων υγρών καυσίμων σε πρατήρια στην Αττική και κύκλωμα που αναμείγνυε το λαθραίο καύσιμο με το νόμιμο από έρευνα της αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν και κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Χρειάζονται συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το σημαντικό χτύπημα στο λαθρεμπόριο των καυσίμων και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να μην επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, όπως σχολίασε ο κ. Σκορδάς.

Τέλος αναφέρθηκε ότι για το σύστημα εισροών εκροών θα δοθεί παράταση για τα πρατήρια σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ενώ σε σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Χατζηδάκη διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος παράτασης για την υπόλοιπη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ