Μισθός στα «τάρταρα», τιμές στα ύψη

Μισθός στα «τάρταρα», τιμές στα ύψη

Πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια στην ΕΕ η Ελλάδα

Τρεις φορές περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους , για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες, αναγκάζεται να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματός του σε σχέση με το υψηλό επίπεδο των τιμών, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων εργαζομένων, η οποία την τελευταία τριετία ξεπέρασε το 30%, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των τιμών στα βασικά είδη, έχει οδηγήσει τους Έλληνες καταναλωτές να «αισθάνονται» στις τσέπες τους την ακρίβεια «σκληρότερη» ακόμη και από τους καταναλωτές χωρών, στις οποίες οι τιμές των αγαθών στο ράφι είναι ίδιες ή υψηλότερες. Πρόκειται για την ακρίβεια σε πραγματικούς όρους που αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων.

Πιο αναλυτικά, παρατηρώντας κάποιος τις τιμές ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα στην Ευρωζώνη, αρχικά μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τις τιμές στο ράφι, δεν είναι η ακριβότερη χώρα. Συνδέοντας όμως τις τιμές των προϊόντων αυτών με τα εισοδήματα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους είναι η πιο ακριβή χώρα.

Διαβάστε επίσης: Ακριβότερο κατά 5% το φρέσκο γάλα στα σούπερ μάρκετ

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η μείωση των μισθών που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν πέρασε και στις τιμές των προϊόντων, προκαλώντας έτσι κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Detailed Average Price Report November 2013, στο σύνολο των 20 βασικών αγαθών των οποίων οι τιμές εξετάζονται σε Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο, στη χώρα μας περίπου το 25% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα και από τις χώρες αυτές.

Συγκεκριμένα, για το καλάθι με τα 20 βασικά αγαθά, το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά 63,4 ευρώ, ο Έλληνας καταναλωτής που πληρώνεται σήμερα με τον βασικό (κατώτατο) μισθό των 586 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει το 10,81% των μηνιαίων αποδοχών του, ενώ για τα ίδια αγαθά ο Ολλανδός καταναλωτής δαπανά μόνο το 3,4% του μισθού του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, ακριβότερα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για το γάλα, το βούτυρο, τον καφέ, τα αβγά και το χαρτί υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη των νοικοκυριών