Αποκλειστικό: Τι έχει αποφασίσει το ΔΝΤ για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Αποκλειστικό: Τι έχει αποφασίσει το ΔΝΤ για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Έτοιμο το Ταμείο για την «τελική σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους τόσο για τα δημοσιονομικά, όσο και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Όχι μόνο δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ελλάδα το ΔΝΤ, αλλά αντιθέτως ετοιμάζει ακόμη και νέο πρόγραμμα χωρίς λεφτά, που θα ταιριάζει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το Ταμείο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ετοιμάζεται για την «τελική σύγκρουση» με τους Ευρωπαίους τόσο για τα δημοσιονομικά, όσο και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι.  Παράλληλα, είναι επιφυλακτικό και για τη βιωσιμότητα της φετινής δημοσιονομικής υπερ-απόδοσης, πάνω στην οποία βασίστηκε η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς θεωρεί:

– Πρώτον, ότι βασίστηκε στην υποχρηματοδότηση του κοινωνικού προϋπολογισμού,

– Δεύτερον, ότι οι δόσεις που εκταμιεύθηκαν από τους Ευρωπαίους για να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα του κράτους μετατράπηκαν σε μεγάλο βαθμό σε φορολογικά έσοδα μέσω του συμψηφισμού της επιστροφής φόρου με υφιστάμενες οφειλές, εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ εμμένει στις εκτιμήσεις του για την περικοπή των συντάξεων, αλλά και του αφορολόγητου ταυτόχρονα από το 2019. Η σύγκρουση αναμένεται πως θα κορυφωθεί τον Μάιο του 2018, την ίδια περίοδο που θα γίνουν γνωστά και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών -για τη μεθοδολογία των οποίων το Ταμείο έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του- και αναμένεται να επηρεάσει ή ακόμη και να «θολώσει» το μήνυμα για την καθαρή έξοδο, την ώρα, μάλιστα, που δεν υπάρχει καμία ένδειξη για διευθέτηση του ζητήματος του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Ήδη, ευρωπαϊκές πηγές αρχίζουν και συζητούν το ενδεχόμενο να «σπάσει» η τελευταία δόση, που θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, σε υποδόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων του 2019 και του 2020, προκειμένου να υπάρχει εποπτεία και να μην παγώσουν ούτε τα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ορίζοντα μεταγενέστερο του μνημονίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι υποδόσεις είναι πολύ πιθανό να φθάσουν έως και την προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το «εργαλείο» του ΔΝΤ για την επόμενη μέρα

Το ΔΝΤ, πάντως, δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να παραδώσει τα κλειδιά της εποπτείας. Για τον λόγο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, το Διοικητικό του Συμβούλιο υιοθέτησε ένα νέο πρόγραμμα, το Policy Coordination Instrument (PCI), το οποίο μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με ένα ευρωπαϊκό σχήμα εποπτείας.

Το συγκεκριμένο «εργαλείο» απευθύνεται σε χώρες που θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό είτε από τις αγορές, είτε από τον επίσημο τομέα και ουσιαστικά αποτελεί «φωτογραφική» περιγραφή των ενδεχόμενων αναγκών της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχει διάρκεια έως 4 έτη και προβλέπει εξαμηνιαίους ελέγχους από το Ταμείο.

Κατά συνέπεια, τα σενάρια περί αποχώρησης του ΔΝΤ δεν έχουν βάση, καθώς το Ταμείο, απλώς δεν θα ενεργοποιήσει το δάνειο και θα περιμένει τη συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Στο μεταξύ θα συνεχίζει να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις χωρίς να ενεργοποιεί το πρόγραμμά του ενόψει του τελευταίου και πιο σκληρού σκέλους των διαπραγματεύσεων τον Μάιο.

Διαβάστε ακόμη:

Βλέπει κάτι ο Ντράγκι για την Ελλάδα που δεν βλέπουν οι άλλοι;

Αισιοδοξία από το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους