Σταϊκούρας: Ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων παραμένει

Σταϊκούρας: Ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων παραμένει
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλά κατά τη διάρκεια της 6ης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Αθήνα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε τις βασικές γραμμές για τον πρϋπολογισμό του 2020 και πραγματοποίησε τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης.

Διαβεβαιώσεις ότι ο στόχος μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν έχει εγκαταλειφθεί, παρείχε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

«Ο στόχος για τη μείωση των πλεονασμάτων δεν αλλάζει», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το 3,5% παραμένει μεν για το 2019-2020, ωστόσο, η κυβέρνηση με σύνεση και υπευθυνότητα έχει ανοίξει τη σχετική συζήτηση. Σημείωσε δε, ότι ο ειδικός λογαριασμός που είχε εξαγγείλει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον οποίο θα έμπαιναν 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα ουδέποτε άνοιξε.

«Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο EG και το Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’ αυτού», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2020, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει σταθερά στο δρόμο της κανονικοποίησης και της ανάταξης, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Όπως είπε, 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ έως 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.

«Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης», είπε και πρόσθεσε πως 474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο κ. Σταϊκούρας εξαπέλυσε κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πάει πολύ να μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για υπεραισιοδοξία όταν ως κυβέρνηση είχε πέσει έξω σε όλους τους στόχους που είχε θέσει για την ανάπτυξη.

«Μίνι απολογισμός»

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ένα μίνι απολογισμό των 100 ημερών της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020 αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Είναι ένας Προϋπολογισμός που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία προχωράει σταθερά στο δρόμο της κανονικοποίησης και της ανάταξης», τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ενδεικτικά αναφέρθηκε στα εξής:

-Καλύφθηκε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.

-Συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, με τα σημερινά δεδομένα, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.

-Προχώρησε η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. -Βελτιώθηκε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, 613.770 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.

-Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.

-Καταργήθηκαν οι κεφαλαιουχικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί το 2015. -Προχώρησαν εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.

-Προωθήθηκαν αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

-Εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

-Προχωρεί η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

-Δρομολογείται σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

-Υλοποιείται ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Στη βάση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων.

Όπως είπε αυτοί οι στόχοι είναι οι εξής:

-Η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2,0% για το 2019 και 2,8% για το 2020.

-Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.

-Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

-Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

-Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στο σημείο αυτό υπουργός ανέφερε ως παραδείγματα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα το 2020, την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο επιπλέον θα είναι και διευρυμένο, διευκολύνοντας τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα να θερμανθούν και την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας.