Απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου

Απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου
Κόσμος ψωνίζει με την μέθοδο click away σε καταστήματα της Κορίνθου, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς αναβολή φαίνεται να πηγαίνουν επί του παρόντος όλα τα σχέδια περί ουσιαστικού ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ή για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ήταν «υγειονομικού – κοινωνικού» και όχι οικονομικού χαρακτήρα. Ελήφθησαν, δηλαδή, με βασική στόχευση να συμβάλουν ώστε οι συγκεντρώσεις πολιτών –που ούτως ή άλλως γίνονται– να πραγματοποιούνται εκτός σπιτιών, οδηγώντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε το ενδεχόμενο να μπει «φρένο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι «είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Την Παρασκευή θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εκτίμησε πως είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τις 2.000. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων και πλέον η τήρηση των υπαρχόντων εναπόκειται στην ατομική ευθύνη. Θεωρούν δε πως από τον Μάιο, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα, το τοπίο στη χώρα θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα καταστήσει την τρέχουσα, ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο οριστική «παρένθεση». Όπως λέγεται, ο εμβολιασμός των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού θα επιτρέψουν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.