Απόπειρα παράκαμψης του Eurogroup

Απόπειρα παράκαμψης του Eurogroup
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) is welcomed by Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) at a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDQU

Η ελληνική πλευρά επέλεξε να μην καταθέσει γραπτές προτάσεις στους ΥΠΟΙΚ αλλά να θέσει απευθείας το ζήτημα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Για άλλη μια φορά, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε στο Eurogroup χωρίς γραπτή πρόταση, αλλά με μια προφορική «παρουσίαση» από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, γραμμένη, όπως αποκάλυψε ο φωτογραφικός φακός σε «χαρτί ξενοδοχείου».

Οι υπουργοί Οικονομικών, αν και χαρακτήριζαν καλή την παρουσίαση, ωστόσο, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι μετά από τόσες ημέρες δεν είχαν μπροστά τους ένα κείμενο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να συζητήσουν.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να φέρει τις γραπτές προτάσεις της αύριο, αλλά και να καταθέσει επισήμως το αίτημα για νέο δάνειο και το Eurogroup θα συνεδριάσει για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης για να αποφανθεί.

Ωστόσο, οι διαδικασίες θα διαρκέσουν για αρκετό διάστημα, καθώς απαιτείται αξιολόγηση και έκθεση βιωσιμότητας χρέους.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο, άμεσο δάνειο 7 δισ. ευρώ, μέσα στις επόμενες 48 ώρες, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, όμως η χορήγηση ρευστότητας δεν αναμένεται πριν υπάρξει σαφής δέσμευση από την κυβέρνηση για πακέτο μέτρων.

Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι οποιοδήποτε νέο δάνειο θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρότασή της είναι ουσιαστικά εκείνη που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη και είναι πολύ κοντά στην τελευταία πρόταση Γιούνκερ.

Όμως, οι εταίροι κρατούν σκληρή στάση και υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι πια στο τραπέζι, καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί, ενώ τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν υπάρχουν πια, αφού έχουν επιστραφεί στον ESM.

Η Αθήνα ζητεί ακόμη και αναδιάρθρωση χρέους, την οποία αρνούνται οι «σκληροί» της Ευρωζώνης, αλλά και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία.

Πάντως, τα πράγματα δεν είναι τόσο «ρόδινα». Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι η εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ζητούν αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας και επιμένουν σε αυτό.

Η απόπειρα της Αθήνας να παρακάμψει το Eurogroup μη καταθέτοντας γραπτές προτάσεις, αλλά επιχειρώντας να συζητηθεί το θέμα απευθείας στη Σύνοδο Κορυφής, έχει ενοχλήσει τόσο τους υπουργούς Οικονομικών όσο και τους ηγέτες. Ωστόσο, φαίνεται ότι η απάντηση των πολιτικών ηγετών είναι για άλλη μια φορά η συνηθισμένη: πρώτα αξιολόγηση από τους θεσμούς και στη συνέχεια αξιολόγηση από το Eurogroup, με τελευταίο στάδιο την πολιτική επικύρωση από τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε ακόμη: 

Ντάισελμπλουμ: Αύριο θα εξεταστεί η πρόταση της Ελλάδας

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup

Ρίχνοντας κλεφτές ματιές στις σημειώσεις Τσακαλώτου