Απόψε θα παραδοθούν τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ

Απόψε θα παραδοθούν τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ

Εντός ωρών αναμένονται να περάσουν στα χέρια εκπροσώπων των μαλαισιανών αρχών.

Οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας θα παραδώσουν τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines σε μια ομάδα Μαλαίσιων εμπειρογνωμόνων σε λίγες ώρες, επιβεβαίωσε ο Σεργκέι Καφταράτζε, ένας εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Την πληροφορία αυτή είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Τις τελευταίες ημέρες, δουλέψαμε παρασκηνιακά για να έρθουμε σε επαφή με αυτούς που έχουν υπό τον έλεγχό τους την τοποθεσία της συντριβής της πτήσης ΜΗ17. Αυτή η επαφή επιτεύχθηκε», είπε ο Ραζάκ.

«Υπό δύσκολες και ρευστές συνθήκες, συζητήσαμε τα προβλήματα που μας απασχολούσαν όλους: πώς θα ασφαλίσουμε στοιχεία ζωτικής σημασίας από το αεροσκάφος, πώς θα ξεκινήσουμε μια ανεξάρτητη έρευνα και προπαντός πώς να περισυλλέξουμε τα λείψανα όσων έχασαν τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Μαλαισίας και αυτονομιστών, τα 282 πτώματα που έχουν βρεθεί θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο και θα παραδοθούν σε εκπροσώπους της ολλανδικής κυβέρνησης. Ο Ραζάκ δεν εξήγησε τι συνέβη με τα πτώματα που δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Τα 282 πτώματα θα μεταφερθούν στο Άμστερνταμ με ολλανδικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130. Θα συνοδεύονται από έξι μέλη της ομάδας της Μαλαισίας που επιβαίνουν επίσης στο τρένο.

Αφού ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις, τα λείψανα των Μαλαίσιων πολιτών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μαλαισία.

«Πρέπει να επισημάνω ότι μολονότι επιτεύχθηκε συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη ορισμένα βήματα για να ολοκληρωθεί. Υπάρχει ακόμη δουλειά, η οποία βασίζεται στη συνεχή, καλόπιστη επικοινωνία. Ο κ. Μποροντάι και οι άνθρωποί του μέχρι στιγμής έχουν συνεργαστεί», πρόσθεσε ο Ραζάκ.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν στιγμές που ήθελα να εκφράσω δυνατότερα την οργή και την οδύνη του λαού της Μαλαισίας και τη δική μου. Όμως κάποιες φορές πρέπει να εργαζόμαστε ησύχως ώστε να επιτύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Περισυλλέχθηκαν οι σοροί των νεκρών του αεροσκάφους

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας