Απορρίπτει η Άγκυρα το ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Απορρίπτει η Άγκυρα το ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για "ανειλικρίνεια", καθώς "από τη μια στέλνει μηνύματα συνεργασίας και από την άλλη για τη χώρα μας εκφράζει αβάσιμους ισχυρισμούς". Προειδοποιεί οτι θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" να υποστηρίζει "τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων".

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου που καταδίκαζε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο κατέληξαν μετά τη συνάντησή τους οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας, Χριστοδουλίδης και Σούκρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμι Ακσοϊ, χαρακτηρίζει “ανειλικρινή” τη στάση της Ελλάδας, μιλά για “μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές” από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ προειδοποιεί πως θα συνεχίσει  να υπερασπίζεται “με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ακσοϊ αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς αναφορικά με τη χώρα μας που περιλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση της τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εντάξουν της χώρες της περιοχής, καθώς και τις χώρες της ΕΕ, στις μαξιμαλιστικές εθνικές τους πολιτικές δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι χώρες τις περιοχής δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη αλλά ούτε λόγο να πουν αναφορικά με  τα προβλήματα του Αιγαίου και το ζήτημα της Κύπρου.

Τα βήματα με πολιτικές σκοπιμότητες που αποσκοπούν στο να απομονώσουν και να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν θα έχουν καμία επιτυχία.

Επιπλέον, είναι ανειλικρινές από την πλευρά της Ελλάδας να κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας σε μια περίοδο που μας στέλνει μηνύματα συνεργασίας.

Καλούμε τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής και να επιδιώξουν πολιτικές συνεργασίας που να συνάδουν με τις πραγματικότητες αυτές.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και για μια δίκαιη και μόνιμη επίλυση του Κυπριακού.

Εγχειρήματα που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην περιοχή αυτή δεν θα είναι ποτέ αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ανακοινωθέν Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Στο κοινό ανακοινωθέν Δένδια, Χριστοδουλίδη και Σούκρι οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδος καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και την στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Τονίζουν ότι παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια» επισημαίνεται.