Αποσύρεται διάταξη του 6ου πακέτου κυρώσεων που απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με ελληνικά τάνκερ

Αποσύρεται διάταξη του 6ου πακέτου κυρώσεων που απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με ελληνικά τάνκερ
epa05654691 (FILE) A file photograph showing oil wells pumping oil in an oil field near Ponca City, Oklahoma, USA, 14 November 2007. The Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) decided at it's 171st meeting in Vienna, Austria on 30 November 2016 that it will cut supplies for the first time in eght years. The cut of 1.2 million barrels a day will start from January 2017. the Conference decided to implement a new OPEC-14 production target of 32.5 million barrels a day, in order to accelerate the ongoing drawdown of the stock overhang and bring the oil market rebalancing forward. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποδυναμώσει το 6o πακέτο κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο μετά από ένα Σαββατοκύριακο αντιπαραθέσεων, αν και σκοπεύει να διατηρήσει μια βασική διάταξη για τη ναυτιλία που θα παρεμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξάγει το αργό της σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το μπλοκ θα αποσύρει την προτεινόμενη απαγόρευση στα πλοία της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, αλλά θα διατηρήσει ένα σχέδιο για την απαγόρευση της ασφάλισης αυτών των μεταφορών, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το πρακτορείο.

Η Ελλάδα, η οποία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών δυνάμεων στον κόσμο, ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που πίεσαν να αφαιρεθεί η διάταξη από το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των G-7.

Η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο θα είχε πιέσει περαιτέρω τις εξαγωγές της Μόσχας, – μια ζωτική πηγή σκληρού νομίσματος, σχολιάσει το πρακτορείο.

Ακόμα κι έτσι, η απαγόρευση παροχής ασφάλισης -και άλλων υπηρεσιών- στους μεταφορείς θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Οι ναυτιλιακές εταιρείες καλύπτουν τα πλοία τους έναντι κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκηλίδων, μέσω των λεγόμενων «συλλόγων προστασίας και αποζημίωσης». Αυτοί οι σύλλογοι αγοράζουν συλλογικά αντασφάλιση από 80 αντασφαλιστές, συμπεριλαμβανομένων 20 από τους μεγαλύτερους παρόχους στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να συζητούν το έκτο πακέτο αυτή την εβδομάδα, με διπλωμάτες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο.

Στην πρώτη της πρόταση, η ΕΕ είχε σχεδιάσει να απαγορεύσει τις μεταφορές, μεταξύ αυτών και των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο, σε τρίτες χώρες αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία.

Το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ προτείνει επίσης την απαγόρευση των ευρωπαϊκών εταιρειών να παρέχουν υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Αυτή η διάταξη αναμένεται να παραμείνει, παρά την απροθυμία ορισμένων κρατών μελών.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες. Στην πράξη, πιθανότατα θα περιόριζε τις πωλήσεις πετρελαίου της Ρωσίας, με τους μεγάλους παίκτες του κλάδου να επιλέγουν να μείνουν μακριά. Αντίθετα, η διακίνηση μπορεί να γίνεται περισσότερο «υπόγεια», με μικρότερους μεταφορές να παίρνουν μέρος.