Αποσύρεται το σουηδικό ένταλμα σύλληψης για τον Άσανζ

Κλείνει η υπόθεση βιασμού με κατηγορούμενο τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Άσανζ.

Αποσύρεται η έρευνα των σουηδικών αρχών για την υπόθεση βιασμού με κατηγορούμενο τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Άσανζ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Στοκχόλμη, οι δικαστικές αρχές σταματούν την προκαταρκτική έρευνα.

Ο 45χρονος ζει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία για την υπόθεση, που ο ίδιος πάντως αρνείται κατηγορηματικά.

Αυτό που εκκρεμεί στην περίπτωση του 45χρονου είναι η «προσφορά» που έκανε τον Ιανουάριο το Wikileaks με αφορμή την (σχεδόν) τελευταία απόφαση που έλαβε ο Ομπάμα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για την απόφαση του Ομπάμα να δώσει χάρη στην Τσέλσι Μάνινγκ. Η διεμφυλική Τσέλσι Μάνινγκ, που ήταν στο παρελθόν γνωστή ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, αποφυλακίστηκε τελικά στις 17 Μαΐου.

Είχε διοχετεύσει στο Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ. Η δημοσίευσή τους προκάλεσε σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων δύο εργαζομένων στο Reuters.

Για τη διαρροή αυτή η Τσέλσι Μάνινγκ καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Το Wikileaks ανάρτησε τότε στο Τwitter το μήνυμα «ΝΙΚΗ», ενώ πλήθος οργανώσεων στις ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ της ελευθερίας πληροφοριών επικρότησαν την απόφαση του Ομπάμα.

Το Wikileaks είχε προσφέρει ξεκάθαρα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Μάνινγκ την συμφωνία του Άσανζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η βρετανική αστυνομία απαντά

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα συλληφθεί αν εγκαταλέιψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, παρόλο που σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι βάζουν στο αρχείο την προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του για την κατηγορία του βιασμού.

Ο 45χρονος Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία από το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία με κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες αρνείται.

«Το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».