Aποστολή στο Slush – Ελσίνκι: Όλα είναι θέμα κουλτούρας και η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση

Aποστολή στο Slush – Ελσίνκι: Όλα είναι θέμα κουλτούρας και η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση
Πώς η φινλανδική πρωτεύουσα μοιάζει να έχει κερδίσει το «στοίχημα» της καινοτομίας και τι μπορεί να μάθει η Αθήνα.

Πρώτη φορά επισκέπτομαι το Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, με στόχο μια νέα «βουτιά» στον κόσμο της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Πολύ συχνά ρωτάμε «τί θα φέρει το μέλλον»; Συνέδρια όπως το Slush, στο οποίο βρίσκομαι την ώρα που γράφονται οι παρακάτω γραμμές, δίνουν απαντήσεις. Η ανυπομονησία μου μεγάλη, καθώς είναι το πρώτο μεγάλο συνέδριο τεχνολογίας που παρακολουθώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, που άλλαξε πολλά στη ζωή μας, τόσο γρήγορα, και όπως ήταν φυσικό έβαλε προσωρινό «φρένο» και σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, το Ελσίνκι υποδέχεται πάνω από 12.000 ιδρυτές εταιρειών που συμμετέχουν στο Slush με στόχο το networking, το business growth και το socializing που …στερήθηκαν λόγω πανδημίας. Το στοίχημα μεγάλο, όπως και ο ανταγωνισμός. Η φινλανδική πόλη, με πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι «ζεστή» προς τους καλεσμένους της, παρά τη κρύα ατμόσφαιρα του Βορρά ( η θερμοκρασία το βράδυ υποχωρεί κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου). Μια πόλη γεμάτη πράσινο, μεγάλα πεζοδρόμια χωρισμένα στη μέση με μία λωρίδα για τους πεζούς και μια άλλη για τους ποδηλάτες. Και οι οδηγοί να σταματούν στις διαβάσεις απαραιτήτως για να δώσουν προτεραιότητα στους πεζούς. Η ανασφάλεια είναι «λέξη» άγνωστη για τους Φινλανδούς και η οργάνωση στο «DNA» τους.

«Είναι όλα θέμα κουλτούρας. Ο καθένας συζητάει ανοιχτά για τις ιδέες του» σχολιάζει o Juhana Vartiainen, δήμαρχος της πόλης. «Η επιτυχία της πόλης μας εξαρτάται από τη δυνατότητά της να προσελκύσει νέες ιδέες, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, να προσελκύσει το ταλέντο. Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της σε όλο τον κόσμο, να δημιουργήσει “brand name” και το Slush έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Και έχει δίκιο…Το Slush, ένα event που ξεκίνησε το 2008 με μόλις 250 άτομα, φέτος υπολογίζεται ότι θα φέρει κοντά 2.600 επενδυτές με 4.600 entrepreneurs, εκπροσωπώντας assets με αξία πάνω από 1 τρισ δολάρια. Aπό κοντά, ακολουθεί και το φινλανδικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο– σε δύσκολες συνθήκες για τον κλάδο της τεχνολογίας- κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του 2021 (1,2 δισ. ευρώ) με τις startups να «σηκώνουν» πάνω από 1,3 δισ. ευρώ το 2022.

«Θέλουμε το Ελσίνκι να γίνει το καλύτερο μέρος για να φτιάξει κάποιος την επιχείρηση του, να ηγηθεί του τομέα της καινοτομίας μέχρι το 2025. Ο ρόλος του Slush για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι κομβικός. Παράλληλα όλοι μοιραζόμαστε τον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και το Ελσίνκι θέλει να είναι η πόλη, της οποίας η ανάπτυξη δεν θα βοηθήσει μόνο την ίδια, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο», αναφέρει από τη πλευρά της η Marja-Leena Rinkineva, υπέυθυνη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Η Φινλανδία έχει καταφέρει να «γεννήσει» εταιρείες – unicorns (με αξία μεγαλύτερη του ενός δισ. δολαρίων), από τους «γίγαντες» του gaming Rovio και Supercell, μέχρι τη MySQL και τη Wolt στον κλάδο του food delivery, η οποία δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά.

“Entrepreneurship Redefined”

Ο CEO της Wolt, Miki Kuusi, μας υποδέχθηκε στα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της πόλης. Ενεργός υποστηριχτής του Slush, βλέπει την πορεία της εταιρείας που εκπροσωπεί να «μεγαλώνει» παράλληλα με το startup event. H Wolt αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών από τοπικές εμπορικές πλατφόρμες μέχρι λογισμικό λιανικής πώλησης και οικονομικές λύσεις, καθώς και τη λειτουργία της δικής της υπεραγοράς κάτω από το brand του Wolt Market. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και ένωσε τις δυνάμεις της με την DoorsDash το 2022. H DoorDash λειτουργεί σε 27 χώρες σήμερα, σε 23 από τις οποίες με το brand και την εφαρμογή της Wolt.

Ο CEO της Wolt, Miki Kuusi.

«Παρά το δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια και ο πληθωρισμός, παράγοντες που επηρεάζουν και τον κλάδο της τεχνολογίας, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μια καλή περίοδος. Και αυτό γιατί όλη η ανάπτυξη που είχε προηγηθεί, με τέτοιο πλεόνασμα χρημάτων, δημιούργησε στρεβλώσεις στον τομέα μας. Οι εταιρείες που έχουν στηθεί σωστά θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν. Πρέπει να πάμε σε πιο βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ακόμη σε early – stage φάση, όσον αφορά στις αλλαγές που θα φέρει η τεχνολογία στη ζωή μας» επισημαίνει ο Miki Kuusi. «Ο κόσμος είναι αβέβαιος, αλλά ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάρουν ρίσκο και να τον αλλάξουν» προσθέτει.

«Δύσκολο και το 2023 – ποιοι θα επιβιώσουν»

Από τη πλευρά του o Doug Leone, έχοντας εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στη πρώτη γραμμή των Venture Capitals, δεν «μασάει» τα λόγια του για την επόμενη χρονιά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Slush την Πέμπτη, ο υπεύθυνος του Sequoia Capital για Ευρώπη, Κίνα και Ινδία προέβλεψε ότι η σημερινή κρίση δεν θα περάσει γρήγορα.

«Οι καταναλωτές χάνουν την αγοραστική τους δύναμη. Τα budget των εταιρειών τεχνολογίας μειώνονται, οι αποτιμήσεις τους πέφτουν. Προβλέπω ότι δεν θα είναι μια εύκολη κατάσταση το 2023 και η ανάκαμψη θα έρθει από το 2024 και μετά» ανέφερε. Ποιοι θα καταφέρουν όμως να ξεχωρίσουν;

«Οι εταιρείες που λύνουν πραγματικά προβλήματα και όσες έχουν πραγματικούς ηγέτες. Δηλαδή επικεφαλής που δεν φοβούνται να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, που έχουν σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η συμβουλή μου στους επιχειρηματίες είναι να είναι δυνατοί. Να εξελίσσουν το προϊόν τους και να μη σταματήσουν να επενδύουν, ακόμη σε δύσκολες περιόδους. Έτσι θα επιβιώσουν…και θα έχουν κερδίσει το πρώτο μέρος της μάχης. Το δεύτερο είναι η ανάπτυξή τους και η επίτευξη κερδοφορίας».

Το κοινό τον επικροτεί τις απόψεις του…και ενθουσιάζεται ακόμη περισσότερο γιατί στη σκηνή ακολουθεί η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, ιδιαίτερα δημοφιλής στο εδώ οικοσύστημα.

Το Slush μόλις άρχισε…

Υ.Γ Η Αθήνα μπορεί να είναι το επόμενο «next big thing» για αντίστοιχες εκδηλώσεις…τεχνολογίας & καινοτομίας. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για αντίστοιχο summit άνοιξη, αρχές καλοκαιριού. Νομίζω ότι η ιδέα αυτή αρχίζει πλέον και ωριμάζει…