Αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία ζητά ο Πούτιν

Αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία ζητά ο Πούτιν

Την έγκριση της Άνω Βουλής για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία για την «εξομάλυνση της κατάστασης» αναμένει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας.

«Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Το αίτημα του προέδρου Πούτιν έρχεται μετά την επίσημη έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας  Σεργκέι Ακσένοφ,με την οποία ζητούσε από τη Ρωσία να μεσολαβήσει για τη «διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», αίτημα το οποίο υποστήριξε και το ρωσικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Η Δούμα καλεί τον Πούτιν να αναλάβει δράση στην Κριμαία

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την αποστολή στρατευμάτων εξαιτίας της «εξαιρετικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία και της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

Ο Πούτιν φέρεται να ζήτησε από τη Γερουσία, η οποία πρέπει βάσει Συντάγματος να εγκρίνει το αίτημα προτού υπάρξει ανάληψη δράσης, να επιτρέψει τη χρήση των ρωσικών στρατευμάτων «ωσότου ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην χώρα».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πως η Μόσχα είχε στείλει τις τελευταίες ημέρες περίπου 6.000 στρατιώτες στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Κριμαίας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας το πρωί είχε κάνει έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης, λέγοντας πως δεν επιθυμεί την «στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις» της Ρωσίας.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Διαβάστε ακόμη: Η Μόσχα ξαναμοιράζει την «τράπουλα» στην Ουκρανία